FLYGKRASCH Grekiska Styrelsen för utredning av olyckor har ännu ingen förklaring till kraschen, som ska ha föregåtts av explosioner. En tidigare hög tjänsteman och hans fru var de enda passagerarna i planet.

Den före detta högt uppsatte israeliske tjänstemannen Haim Geron har dödats i en flygkrasch nära den grekiska ön Samos. Geron var ett av vittnena i den pågående korruptionsrättegången mot den förre israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Det mindre flygplan av modell Cessna 182, som transporterade Geron och hans fru Esther, störtade sent på måndagen i havet några mil från Samos flygplats.

Den sextionioårige före detta tjänstemannen var tidigare biträdande generaldirektör för teknik och auktorisering vid det israeliska Kommunikationsministeriet.

Geron och hans fru i samma ålder var de enda passagerarna i flygplanet, och deras kroppar återfanns flera timmar efter kraschen av den grekiska kustbevakningen, som genomsökte området med båtar och dykare.

Israels Utrikesministerium har redan bekräftat de två offrens identitet och i samband med detta tillkännagivit att man håller på att arrangera för deras transport hem till Israel för begravning.

Grekiska Styrelsen för utredning av flygolyckor startade på tisdagen en undersökning av orsakerna till olyckan.

Styrelsen har hittills uppgivit att kommunikationen med Gerons plan förlorades kort innan det förväntades landa vid Samos flygplats.

Från allmänheten har redogörelser inkommit om ett flertal explosioner i området vid tidpunkten för kraschen.

Styrelsens chef Ionannis Kondylis uppger till AFP:

”En lokal fiskare berättade att en kraftig explosion följdes av en svagare.”

Medan grekiska medier gör gällande att flygplanet av allt att döma drabbades av tekniskt haveri, saknas ännu officiella uppgifter om exakt vad som orsakade kraschen.

Var vittne i mål rörande bedrägeri, mutbrott och missbruk av allmänhetens förtroende

Geron var ett bland åklagarsidans över 300 vittnen i korruptionsrättegången mot Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu.

”Rättegången” mot den tidigare premiärministern består i själva verket av tre mål som pågår samtidigt: Fall 1000, Fall 2000 samt Fall 4000.

Det senaste av dessa har bedömts som det mest graverande för Netanyahu, som här anklagas för att ha missbrukat sin makt mellan 2014 och 2017, när han tjänstgjorde både som landets premiärminister och dess kommunikationsminister.

Anklagad för bedrägeri, mutbrott och missbruk av allmänhetens förtroende genom mottagande av värdefulla gåvor från rika affärsmän, konspiration med mediebossar om för honom själv fördelaktig nyhetstäckning, har Netanyahu hittills konsekvent förnekat sin skuld.