Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Irans president: “Israel mördade Mohsen Fakhrizadeh”

Av Redaktionen, 2020-11-28
redaktionen@nordfront.se

TERRORSTATEN ISRAEL. Irans president Hassan Rohani säger att Israel ligger bakom mordet på den framstående iranske kärnfysikern.

Den iranske vetenskapsmannen mördades troligen av Israel. Skärmbild: Youtube.

Igår sade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif att det var den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som i en mordoperation mördade den kände iranske kärnforskaren Mohsen Fakhrizadeh i en bakhållsattack utanför Teheran.

Idag träder Irans president Hassan Rouhani fram och meddelar samma sak: Det var Israel som mördade Fakhrizadeh.

Han anklagar Israel för att försöka provocera fram ett krig nu, så länge den extremt pro-israeliske och sionistiske republikanske presidenten i Amerika, Donald Trump, fortfarande kan utföra en presidentorder om att anfalla Iran.

— Ännu en gång har den globala arrogansens händer fläckats av blod, sade presidenten.

Mellanösternkorrespondenten Terese Cristiansson kommenterar för sionistiska TV4 händelsen med att man kanske inte ska tro på Iran:

— Iran har ju inte en historia där de nödvändigtvis talar sanning så att det är ju en bit kvar innan omvärlden och även regionen alltså även grannländerna faktiskt tror på Iran, säger hon till TV4 om Rouhanis utpekande av Israel, utan att precisera i vilken utsträckning Israel brukar tala sanning och åtnjuta omvärldens och grannländers förtroende.

— Vi får väl se om Israel svarar och det är väl det som är det mest spännande nu, och vad de i så fall säger, fortsätter Cristiansson, som tror att konflikterna kommer att eskalera, eventuellt med någon form av iransk hämnd.

Men Mellanösternkorrespondenten Cristiansson verkar med dessa uttalanden vara märkligt okunnig om det politiska spelet i regionen: Israel brukar varken dementera eller bekräfta anklagelser om terroroperationer, eller militära anfall på andra länder, utom när det anses opportunt att skryta om det. Samtidigt brukar Iran vara återhållsamma med att peka ut främmande länder med att stå bakom dylika incidenter.

Israel var rädda för Mohsen Fakhrizadeh
Israel, som av experter på freds- och konfliktforskning bedöms ha en stark arsenal av kärnvapen, har länge ansett att kärnenergiexperten Fakhrizadeh varit ”ett hot” mot Israel.

I juli använde främmande makter cyberattacker för att genom att orsaka överhettning sätta eld på en iransk kärnanläggning för energiproduktion i Natanz.

Israel pekades ut som skyldiga till den och till många andra märkliga ”olyckor” i Iran som fått robotar att avfyras från militära enheter och sedan vändas mot egna enheter inom militären som fartyg, och till och med passagerarflygplan. Även andra sorters eneriganläggningar har drabbats av ”olyckor”.

Washington Post rapporterade att Israel låg bakom cyberattacken som utlöste Irans beskjutning av det egna fartyget.

Några dagar före mordet på Mohsen Fakhrizadeh meddelade Israel att man förberedde sig för ett krig mot Iran.

Irans ayatolla Sayyid Ali Khamenei säger att ”Iran kommer att slå tillbaka med kraft”; men det har Iran sagt varje gång landet utsatts för terrorattacker och mord av Israel och USA, som efter Trumps beordrade mord på Irans förre befälhavare Qassim Soleimani – i en med Trumps ord ”defensiv attack” – som även dödade ett flertal andra iranier.

Soleimani stod redan på presidenterna George Bushs, Barack Obamas och presidentkandidaten Hillary Clintons dödslista.

Om Iran någon gång gör allvar av sina löften att slå tillbaka mot terrorstaten Israel eller USA, återstår att se.

Israel var rädda för Moshen Fakhrizadeh.


  • Publicerad:
    2020-11-28 12:39