MELLANÖSTERN. Efter Donald Trumps beslut om att förklara Jerusalem som Israels huvudstad har det uppstått konflikter på flera håll i världen. I Libanons huvudstad Beirut har det uppstått vilda protester utanför USA:s ambassad, som myndigheter försökt att lugna med bland annat tårgas.

Demonstranter försöker bryta sig in till USA:s ambassad.

Efter Donald Trumps beslut om att förklara Jerusalem som Israels huvudstad har beslutet fått väldigt många motreaktioner på flera håll runt om i världen. Ett exempel är fredagens demonstration i Malmö, där antisionister bland annat skanderade att de ville ”skjuta judar”.

I Libanons huvudstad Beirut har demonstranter samlats utanför USA:s ambassad för att visa sin ilska mot beslutet. Situationen har dock eskalerat och enligt uppgifter från flera nyhetssidor har säkerhetsstyrkor använt tårgas och vattenkanoner för att trycka tillbaka demonstranterna.

Demonstranter har kastat stenar och satt eld på föremål på gatorna nära ambassaden. Många viftar även med palestinska flaggor och andra med libanesiska flaggor beprydda med hammaren och skäran. Lokalmedia i Beirut rapporterar att ett antal demonstranter har försökt att bryta sig in genom ingången till ambassaden, vissa har till och med försökt att klättra över taggtråd.

Under natten har Arabförbundet valt att fördöma USA:s beslut och man har även diskuterat att införa ekonomiska sanktioner mot supermakten, som man menar inte kan anses som en fredlig faktor i Mellanöstern.

President Trump har dock försvarat sitt kontroversiella beslut på Twitter med att han minsann är bättre än tidigare amerikanska presidenter, som endast utlovat ett erkännande av Jerusalem som huvudstad, men inte hållit sitt löfte.

Se en video från upprorsstämningen i Beirut:

Källa:
Trump Jerusalem move: Tear gas at Lebanon US embassy protest


  • Publicerad:
    2017-12-10 16:50