GÖTEBORG. Under kvällen har Göteborgs synagoga attackerats med bland annat molotovcocktails. Enligt judiska ungdomar som festade i lokalen ska ett tjugotal maskerade män ha legat bakom attacken, som kom efter en antijudisk demonstration som under lördagen hölls i Malmö.

Göteborgs synagoga utsattes under kvällen för en attack.

Under kvällen fick räddningstjänsten i Göteborg in ett larm om att brinnande föremål ska ha kastats in i stadens synagoga. I den judiska lokalen ska någon form av ungdomsfest ha pågått under attacken, rapporterar GT.

I skrivande stund ska räddningstjänsten ha lyckats släcka branden, som man fruktade kunde spridas även till närliggande byggnader.

Enligt GP ska det ha varit ett ”stort pådrag” kring det judiska templet, med både polis, brandmän och väktare på plats. Av okänd anledning ska även en ”dykenhet” ha befunnit sig på platsen. Man ska även ha spärrat av ett stort område kring synagogan.

– Vi vet inte så mycket mer än att det är flera stycken molotovcocktails som har kastats mot synagogan. Det rör sig om flaskor och bensin, säger en polis på platsen till GP.

En kvinna vars dotter ska ha befunnit sig i templet berättar för GT:

— Jag fick ett sms av henne för 20-30 minuter sedan. Hon skrev att ”mamma jag börjar bli rädd”, och att det är 20 maskerade män som kastar brinnande föremål.

Attacken kom efter en pro-palestinsk protestaktion i Malmö under lördagen, som hölls som en reaktion mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Demonstrationen fick en starkt antijudisk karaktär, med demonstrationsdeltagare som bland annat skanderade att ”vi ska skjuta judarna!”.

Källor:
JUST NU: Brandattack mot judisk ungdomsfest – stort polispådrag
Brandbomber kastade mot synagogan i Göteborg


  • Publicerad:
    2017-12-09 23:30