NORDEN. Efter attacken mot synagogan i Göteborg kräver judar i Finland att finska staten ska avsätta skattemedel till församlingen.

I går rapporterade Nordfront om hur ett tjugotal maskerade män i Göteborg gick till angrepp mot stadens synagoga. Incidenten skedde i samband med flertalet antisionistiska demonstrationer runt om i Sverige.

Nu går representanter för Helsingfors synagoga ut och deklarerar att de är oroliga för liknande attacker i Finland, något som polisen i Finland inte tror på.

Det oroar oss mycket. Tråkigt att en utrikespolitisk fråga har spridit sig ända till den judiska församlingen i Norden, säger Yaron Nadbornik, ordförande för den judiska församlingen.

Trots att Nadbornik och andra judar i staden är oroliga för attacker mot synagogan ser polisen i Helsingfors inga indikationer på att en hotbild skulle existera. Polisen har dock vikit sig för judarnas krav och lovat ett ökat samarbete gällande synagogans säkerhet.

Att polisen valt att samarbeta för att öka säkerheten för stadens synagoga gör dock inte Nadbornik nöjd. Nadbornik vill nämligen att den finska staten ska avsätta pengar till församlingen för att säkerställa judarnas ”säkerhet” på grund av ”antisemitism”.

— Då det i Norden funnits en sådan här hotbild under några år har alla andra nordiska länder förutom Finland stött den judiska församlingen monetärt.

Källa:
Göteborgin isku herättää pelkoa Helsingissä – juutalainen seurakunta nostaa turvatoimia


  • Publicerad:
    2017-12-10 13:55