FINLAND. Judarna i Finland granskar tusentals publikationer som de anser vara ”antisemitiska” och hotar med att lagföra texternas författare.

I söndags publicerade den judiskägda tidningen Helsingin Sanomat en intervju med Yaron Nabdornik som är ordförande för Finlands judiska församlingars centralråd. Nabdornik berättade att judarna ”har grundat en grupp som nu går igenom tusentals publicerade antisemitiska texter från de senaste åren i Finland”.

Syftet är att göra begäran om utredningar till polisen, när allt material har gåtts igenom”, skriver Helsingin Sanomat. Judarna försöker alltså få igång Finlands största åsiktsrättegång mot grupper som publicerat artiklar som innehåller ”tankebrott”.

Det kommer dock knappast att bli en lätt uppgift. De som mest behandlat judetemat i Finland är Kansallinen Vastarinta och Magneettimedia, som i flera år klarat sig från otaliga ogrundade brottsanmälningar. Mot Magneettimedia har man inte lyckats väcka nya åtal sedan 2013 och Kansallinen Vastarintas texter har aldrig hamnat i rätten.

Till och med Polisstyrelsen har i förbudsföreläggandet mot Motståndsrörelsen erkänt att Vastarintas artiklar, trots radikalismen, inte är olagliga. Magneettimedias 88 sidor långa specialnummer i pappersformat ledde år 2015 till en brottsanmälan på grund av att tidningen granskade ras- och judefrågor. Till slut konstaterade dock biträdande riksåklagaren Jorma Kalske att tidningen inte innehöll något olagligt, ”trots skärpan och provokationerna”.

Även om judarna varit flitiga med sina anmälningar så har processen alltid strandat på att de finska alternativmedierna inte talat illa om judarna som folkgrupp, utan har fokuserat på exempelvis kritik mot Israel och enskilda inflytelserika judars lobbande. Många har också ställt sig frågande till Finlands judiska centralråds motiv: Vill de verkligen förbjuda all kritisk diskussion om sionismen? Varför tror de sig ha rätten till det?

Särskilt märkligt är att Helsingfors judiska församling inbjudit rasisten och ärkesionisten Mordechai Kedar, känd för sina våldtäktskommentarer, för att tala. Han har tidigare sagt att våldtäkter borde användas som ett vapen mot palestinierna. Magneettimedia rapporterade som enda nättidning i Finland om att Kedar bland annat sagt att nationalstaten inte är ett naturligt system för araberna och att palestinierna därför inte bör ha en egen stat. Han menade också att palestinierna inte är lika utvecklade som judarna.

Helsingin Sanomat, som ägs av den judiska Erkko-stiftelsen, framställde givetvis Nadbornik som en god antirasistisk kämpe och nämnde ingenting om Kedars rasistiska uttalanden.

Vastarinta skriver att man utifrån precedensfallen kan anta att tankebrottsrättegången gällande de tusentals artiklarna inte kommer att bli av, men att hotelserna kan leda till en så kallad ”chilling effect”  som kan leda till att finländarna inte vågar skriva lika sanningsenligt mer.

Publicerades ursprungligen på Vastarinta.com.


  • Publicerad:
    2017-10-31 11:25