INRIKES. Efter attacken mot synagogan i Göteborg har tre män anhållits misstänkta för mordbrand. Åklagaren i fallet säger dock att männen inte har kopplingar till ”högerrörelsen”.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur synagogan i Göteborg under lördagen utsattes för en molotovattack. Enligt judiska ungdomar som festade i lokalen ska ett tjugotal maskerade män ha legat bakom attacken, som kom efter en antijudisk demonstration som under lördagen hölls i Malmö.

Tre män greps och anhölls misstänkta för mordbrand efter attacken. Samtliga nekar till brott. Åklagaren Stina Lundqvist vill inte uttala sig om motivet bakom dådet men hon säger att de inte har ”kopplingar till högerrörelsen”.

— Nej, i nuläget finns inget som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger hon och fortsätter:

— Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med i nuläget.

Senast på onsdag måste Lundqvist begära de tre misstänka männen, som alla är i 20-årsåldern, häktade.

— Vi håller på att gå igenom utredning tillsammans med polisen och jag kommer förhoppningsvis under morgondagen fatta beslut om någon kommer att begäras häktad eller inte, säger hon.

Attacken mot synagogan kom efter en pro-palestinsk protestaktion i Malmö under lördagen, som hölls som en reaktion mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Demonstrationen fick en starkt antijudisk karaktär, med demonstrationsdeltagare som bland annat skanderade att ”vi ska skjuta judarna!”.

Källa:
Inga kopplingar till högerextrema bakom synagogaattack


  • Publicerad:
    2017-12-11 12:45