UTRIKES. Till Israels stora glädje valde Donald Trump nyligen att besluta om flytt av USA:s ambassad i Tel Aviv till Jerusalem. Nu kommer beskedet om att en omflrflyttning kommer att ske redan i maj.

Donald Trump tillsammans med den korruptionsanklagade krigsförbrytaren och israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

Det var i december förra året som USA:s president Donald Trump meddelade det kontroversiella beslutet om att USA:s ambassad i Israel skulle flyttas från huvudstaden Tel Aviv till den omstridda och symboliska staden Jerusalem. Beskedet ledde till kraftiga protester från framförallt antisionistiska araber. I Sverige blev ett par judiska tempel attackerade, vilket ledde till starka fördömanden av politiker som menade att främlingarna har gått för långt ifall de ger sig på judiska byggnader.

På fredagskvällen ska det amerikanska utrikesdepartementet ha bekräftat att flytten av ambassaden inleds redan i maj. Till att börja med kommer endast ett fåtal av ambassadens personal att flytta till Jerusalem och inhysas i lokaler i stadsdelen Arnona där USA hanterar konsulära ärenden. Samtidigt kommer större delen av ambassadens personal fortsätta att verka från Tel Aviv fram till slutet av nästa år då en ny tillfällig ambassad kommer att öppnas i Jerusalem.

Anledningen till att man väljer att skicka en förtrupp av ambassadens personal till Jerusalem redan nu kan förklaras med att skurkstaten Israel firar 70-årsjubileum den 19-20 maj.

Även om den snabba flytten således är mer av det symboliska slaget så har beskedet tagits emot med glädje av Israels judar.

— Det här är en fantastisk dag för det israeliska folket, kommenterade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på fredagskvällen.

Med undantag för Israel så har Trumps beslut att flytta ambassaden till Jerusalem, och därmed erkänna den omtvistade staden som israelisk huvudstad, mötts med oförstående av i princip hela världen. Inte ens den överstatliga globalistorganisationen FN ville ge sin välsignelse till beslutet och strax efter Trumps besked röstade en förkrossande majoritet av FN:s länder igenom ett fördömande av tilltaget.

Källa:
USA-ambassad i Jerusalem öppnas i maj


  • Publicerad:
    2018-03-04 12:00