ISRAEL. Kyrkliga ledare i Jerusalem protesterar mot judiskt förtryck.

(CC0 Public Domain)

Den Heliga gravens kyrka i Jerusalem, även kallad Uppståndelsekyrkan, anses av kristna ha varit platsen för Jesus korsfästelse och begravning. Platsen där kyrkan står annekterades illegalt av Israel 1967 efter deras ockupation av utökade palestinska områden. Nu stängs kyrkan på tillsvidare i en protest mot skurkstaten Israels nya skatteregler och ett nytt lagförslag om expropriering av mark.

Ledare för de romersk-katolska, grekisk-ortodoxa och armeniska kyrkorna meddelade att de i en gemensam protest stänger den heliga platsens kyrka på obestämd tid. Skälet är den judiska statens ”systematiska och aldrig tidigare skådade attack på de kristna i det heliga landet”.

Ett lagförslag som ska ge myndigheterna rätt att expropriera mark i Jerusalem, som sedan 2010 har sålts av kyrkor till privata företag, är under behandling av den israeliska regeringen.

Nyligen har myndigheterna i Jerusalem även nekat skattebefrielse för vissa former av kyrkoägda fastigheter. Nu kräver Jerusalem ”tillbaka” pengar som kyrkorna hittills har sluppit att betala.

”Jerusalems stad har utfärdat en skandalös samling utfästelser för att appropriera Kyrkans tillgångar, egendomar och bankkonton efter påstådda skatteskulder genom att straffbeskatta kyrkan”, säger de kyrkliga företrädarna. ”[Israel] bryter existerande kontrakt och internationella åtaganden som skall garantera kyrkornas rättigheter, i vad som [är] ett försök att försvaga förekomsten av kristendom i Jerusalem”.

Genom att kräva pengar av kyrkan för vissa fastigheter kommer fattiga familjer att svältas ut och bli hemlösa, människor som inte själva har råd att äta eller skaffa bostad. Jerusalems myndigheter utför i och med detta en hänsynslös förföljelse av kristna. Barnen i dessa familjer kommer heller inte att ha skolor att gå till, meddelar patriarkerna och skriver att lagförslaget är ”avskyvärt, diskriminerande och rasistiskt”.

Judinnan Rachel Azaria, den Knessetmedlem som framlade lagförslaget om expropriation, sade som svar på tal att ”de låga priser som hela kvarter såldes till visar att det var en spekulativ affär. Kyrkopatriarkatet är irrelevant för denna fråga, eftersom marken såldes till privata byggherrar”.

Azaria är dock missnöjd med den uppmärksamhet lagförslaget ha skapat. Hon anser att ärendet kunde ha skötts snyggare av Jerusalems borgmästare, den judiske entreprenören och politikern Nir Barkat; i synnerhet beträffande skattesmällen som skapar en ”onödig diplomatisk kris”, vilken hon offentligen kritiserar.

Den palestinska huvudförhandlaren i Palestina-Israelkonflikten, Saeb Erekat, kommenterar situationen med att den judiska statens förtryck av de kristna bör bli en påminnelse om behovet att stoppa Israels ockupation.

Källor:
Christian Church protest in Jerusalem
Jerusalem Holy Sepulchre shut as a protest against Israeli policy


  • Publicerad:
    2018-02-26 18:40