JERUSALEM Landets kristna minoritet upprörs av bildmaterial från säkerhetskameror som visar hur två judar vanhelgar ett flertal gravar på en kristen kyrkogård i den omtvistade staden.

Fler än 30 gravar på en av kristna högt värderad kyrkogård i Jerusalem hittades på onsdagen raserade och vandaliserade. Israels utrikesministerium kallade samma dag attacken ”en omoralisk handling” och ”en kränkning av religionen” medan Jerusalems anglikanske ärkebiskop Hosam Naoum klassade den som ”ett ”klart hatbrott”. Det brittiska konsulatet har kommenterat att dådet ändå ”bara är det senaste i en rad övergrepp på det kristna samfundet i den heliga staden Jerusalem”.

Den berörda protestantiska kyrkogården ligger på berget Sion, som i kristen tradition förknippas med platsen för den sista måltiden som Jesus delade med sina lärjungar kvällen före sin korsfästelse. Berget är heligt även för judar och muslimer, och det har stått i centrum för konkurrerande religiösa anspråk under den fler decennier långa israelisk-palestinska konflikten .

Stillbilder och videosekvenser från säkerhetskameror som offentliggjordes på söndagen visar två unga män – båda iklädda judisk kalott och tzitzit – de knutna rituella fransarna som bärs av praktiserande ortodoxa judar – bryta sig in på kyrkogården, välta stenkors, krossa och trampa på gravstenar – för att, när de efter förrättat värv ger sig iväg från platsen, lämna sig ett kaos av rester från gravstenar och allehanda skräp.

Bland de förstörda gravarna märks en som rymde en byst från 1800-talet av Samuel Gobat, den andra protestantiska biskopen i Jerusalem som dog 1879. Gravarna till tre poliser, brittiska medborgare som tjänstgjorde i polisstyrkan i det då brittisk-styrda Palestina, vandaliserades också.

Stiftet har kommenterat att vanhelgandet av kyrkogården riskerar ses som ”en olycksbådande varning om hat mot kristna”. Samma uttalande fortsätter:

Vandalerna riktade in sig på flertalet stenkors, vilket tydligt indikerar att dessa kriminella handlingar motiverades av religiös trångsynthet.

Myndigheterna uppmanas avslutningsvis att ”fördubbla ansträngningarna för att hitta förövarna till dådet”.

Bakgrund

Den protestantiska kyrkogården på det dyrkade berget Sion strax utanför Jerusalems gamla stadsmur grundades 1848 och kom att bli en del av det territorium som Israel erövrade i sexdagarskriget 1967. Kyrkogården rymmer gravarna för dussintals palestinska poliser som dödades under första och andra världskriget samt kristna ledare som dog på 1800- och 1900-talen.

Judiska extremister har vid ett flertal tillfällen under de senaste åren förstört kyrkans egendom på berget Sion. Judar betraktar berget Sion som den traditionella begravningsplatsen för den bibliska kungen David och vissa ultraortodoxa och nationalistiska aktivister har till och med motsatt sig kristna bönerättigheter på platsen. Ett judiskt seminarium känt som Diaspora Yeshiva har helt fräckt ockuperat och tagit över ett flertal byggnader i Mount Zions kristna anläggning.

Cirka 16 000 kristna bor i Jerusalem och majoriteten av dessa är palestinier. Medan den judiska staten Israel gör anspråk på hela staden Jerusalem som sin eviga huvudstad, vill palestinierna ha dess östra del som huvudstad för sin åtrådda självständiga stat.

Spänningarna mellan landets judar och kristna har intensifierats sedan Benjamin Netanyahu nyligen svors in som israelisk premiärminister och invigde vad som kallats landets förmodligen mest sionist-extrema och religiöst konservativa regering någonsin. Säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besökte på tisdagen Al-Aqsa-moskén i det ockuperade östra Jerusalem – ett drag som palestinier kallar ”en avsiktlig provokation”. Ministern, allmänt betraktad just som en provokatör, har tidigare krävt fördrivning av palestinier.

Ärkebiskop:"ett hatbrott"

Jerusalems anglikanske ärkebiskop Hosam Naoum fördömde på onsdagen under en presskonferens den aktuella skändningen av kyrkogården på Sion.

— Den här handlingen är inte bara feg utan äcklig, och varje person med blod genom sina ådror skulle fördöma ett sådant beteende, sa han och tillade:

— Detta visar verkligen ett tydligt hatbrott mot kristna i Jerusalem som vi absolut avvisar och fördömer.