ISRAEL Kristna hindras av israeliska myndigheter från att besöka heliga platser knutna till helgens påskfirande i den ortodoxa kyrkan. Detta ses som en del i ett mönster av minskad tolerans mot andra religioner än judendomen.

Kristna hindras av israeliska myndigheter att besöka viktiga helgedomar och platser för det ortodoxa påskfirandet, som är denna helg. Det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem menar att inga ansträngningar till samförstånd hjälper, och man påtvingas ”orimliga restriktioner” när det exempelvis gäller åtkomst till den heliga plats där Jesus anses vara begravd.

Möjligheten att få det tillstånd som i normala fall måste sökas av kristna palestinier för att få åtkomst till denna plats – ett krav som i sig anses orimligt – är under högtiden suspenderad. Detta som ett led i den israeliska regeringens ökande förtryck mot andra religioner än den judiska, vilket drabbar både kristna och muslimer, rapporterar RT.

Sedan Benjamin Netanyahus regering tog över har kristna i området larmat om våldsamma attacker och ökande förtryck. Nyligen framkom det också att det israeliska parlamentet tänker överväga en lag som i praktiken förbjuder kristen mission.