UTRIKES. FN:s generalförsamling har idag med stor marginal röstat ner USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta trots uttalade hot från USA:s sida mot de länder som skulle rösta mot det sionistiska förslaget.

Under torsdagen höll FN:s generalförsamling ett extrainsatt möte angående Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. FN:s samlade nationer valde då att rösta för en icke-bindande resolution som fördömde USA:s sionistiska beslut.

128 nationer röstade för resolutionen och endast 9 emot, medan 35 nationer avstod från att rösta. Detta trots att Trump hotat med att dra in bistånd till de länder som röstade ”emot USA:s intressen”:

— De tar hundratals miljoner och till och med miljarder dollar, och sedan röstar de emot oss. Men vi får se vilka som röstar. Låt dem rösta emot oss. Vi kommer att spara mycket pengar. Vi bryr oss inte, sa Donald Trump under gårdagen.

Efter omröstningen röt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till och kallade FN för ”ett hus av lögner” även om han dock uppgav sig vara nöjd över att såpass många länder la ner sin röst. Däribland Tjeckien, Ungern och Polen.

USA:s indiskättade FN-ambassadör Nikki Haley var även hon rasande och kommenterade omröstningen med att ”USA kommer att komma i håg den här dagen”.

Palestinierna kräver att östra Jerusalem, som sedan 1967 är illegalt ockuperat av det ständigt expanderande Israel, ska utgöra huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Detta är anledningen till den senaste tidens upprörda känslor både bland muslimer och andra som är emot den judiska statens aggressiva expansion.

Källor:
FN röstar ja – fördömer Trumps beslut om Israel
FN går emot USA:s ambassadflytt


  • Publicerad:
    2017-12-21 22:35