INRIKES. Gruppvåldtäkter, rån, misshandlar och mord på svenskar med rasistiska förtecken har präglat det mångkulturella Sverige. Men det är de senaste attackerna mot judiska byggnader som fått Stefan Löfven att slå näven i bordet. ”Det här är helt oacceptabelt i Sverige!”, dundrar statsministern idag i Aftonbladet.

Har Löfven fått nog av främlingsinvasionen?

Sedan USA:s president Donald Trump gjorde det som flertalet av hans föregångare utlovat, nämligen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, har de antijudiska stämningarna bland människor från Mellanöstern blossat upp rejält.

Under helgen hölls demonstrationer mot Trumps besked i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Malmö var retoriken mot judarna stenhård och hätsk, vilket gjorde ett helt etablissemang förskräckt, inklusive flertalet invandringskritiker som beklagade sig över antisemitismen bland främlingarna.

På demonstrationerna har attacker mot synagogor följt, först under lördagskvällen i Göteborg och nu även under måndagsförmiddagen i Malmö.

Attackerna utreds nu av särskilda hatbrottsgrupper inom polisen och efter att den judisk-sponsrade underrättelseorganisationen Expo avslöjat att de personer som gripits för attacken i Malmö är så kallade nyanlända rasfrämlingar från Syrien och Palestina har även politiker börjat fördöma främlingarnas agerande i hårda ordalag.

En av dessa är Sveriges statsminister Stefan Löfven, som i sin tjänst tigit sig igenom drygt tre år av svenskfientlig brottslighet från nyanlända främlingar. Varken de så kallade Ikea-morden, där den afrikanske gärningsmannen uttryckte att han valde ut offren på grund av att de var svenskar, eller de många våldtäkter och sexuella övergrepp på svenskor där gärningsmännen uttryckligen gett sig på vad de ansett vara ”svenska horor”, har Löfven bemödat sig att fördöma.

Trots att ingen skadats i attackerna mot synagogorna går nu den svenske statsministern ut i försvar för det judiska folket och med fördömanden mot attackerna, som han menar är högst opassande i det svenska samhället.

När Aftonbladet ber Löfven kommentera att tre personer gripits, misstänkta för attacken mot synagogan i Göteborg, blir han direkt känslosam:

— Det här är helt oacceptabelt i Sverige. Vi kan inte ha något som helst utrymme för detta judehat. Vi måste arbeta på alla håll och kanter för att få bort det.

Attacken mot Göteborgs synagoga (ovan) har fått Stefan Löfven att reagera starkt. Men attacken mot Elin Krantz i samma stad, som slutade med att hon våldtogs, mördades och skändades av en främling, har ingen svensk statsminister fördömt som stridandes mot landets moral.

Aftonbladet skriver också att statsministern är särskilt oroad över antisemitismen från just Mellanöstern och det är tydligt att han anser att just detta problem är importerat och en konsekvens av massinvandringen.

— Dessvärre är judar attackerade från flera håll. Vi har extrema muslimer, där en del har det som ideologi, att judar per automatik är mindre värda. Det strider bara där mot hela vår moral i Sverige, här är det alla människors lika värde som gäller. Sedan är det några där det ingår i den politiska retoriken, också från delar av Mellanöstern, fortsätter Löfven.

Löfvens löfte: Fler klassresor till mytologiskt läger
Aftonbladet citerar också en intervju som Löfven nyligen gjorde med tidskriften Judisk Krönika med titeln På barrikaderna i kampen mot antisemitismen”. I den kommer statsministern med flera löften till Sveriges judar, bland annat om fortsatt intensiv implementering av den judiska myten om ”förintelsen”.

— Det är därför vi måste arbeta så systematiskt nu med Forum för levande historia, det är därför vi anslår mer pengar till skolklassers möjligheter att kunna åka ned till Auschwitz och ta det av det fruktansvärda som hände där. Och det är därför som vi måste göra så mycket mer i skolor, i civilsamhället och över alla samhällssektorer. Vi ska slå fast att människors lika värde gäller här i Sverige och det gäller naturligtvis också judar.

Att driva på ”förintelse”-myten är också en lösning som skurkstaten Israel ser som nödvändig för Sverige. Till Svenska Dagbladet (SvD) krävde nyligen Israels ambassadör i Stockholm att informationskampanjen om det påstådda folkmordet intensifieras i Sverige och kompletteras med strängare lagar.

— Jag tror att det kan göras mycket mer i termer av att lära ut historien om Förintelsen och om den judiska historien, och framförallt allt mot hat. Det är det viktigaste, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.

Han påstår sig inte vilja lägga sig i vilken typ av lagstiftning som bör tas fram för ändamålet, men nämner Tyskland och Frankrike som förebilder – länder där det är brottsligt att ifrågasätta ”förintelse”-myten.

— Det är ett inhemskt svensk fråga men jag tror att i speciella tider behövs speciella behandlingar av vissa frågor och efter attacken i Göteborg befinner vi oss i en speciell tid, säger han.

I Judisk Krönika bedyrar också Löfven Sveriges judar sin trohet, på ett sätt som han aldrig gjort åt sitt eget folk:

— Samhället står på er sida. Vi ska göra allt för att skydda er här och nu. Men vi ska också göra allt för att se till att få bort det här judehatet och se till att det aldrig någonsin accepteras. Vi behöver utbilda mer, informera mer och göra allt för att judar ska känna sig trygga och välkomna i Sverige.

Även utrikesminister Margot Wallström (S), som själv pekats ut som antisemit av den judiska lobbygruppen Simon Wiesenthal Center, har gett sig in i debatten. Bland annat ska hon ha utlovat fortsatt arbete för Sveriges judar när hon nyligen mötte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Bryssel.

— Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som inte vågar säga att jag är jude eller judinna, har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon till SVT.

Utrikesminister Margot Wallström är inte judisk makt-lobbyns favorit, trots hennes löften om att hon ska bekämpa antisemitism.

Judiska lobbygrupper är dock inte särskilt imponerade av Sveriges beslutsamhet. American Jewish Committee har exempelvis via Twitter meddelat att de inte är överraskade över synagogattackerna i Sverige och att man varnat Sveriges regering över den ökande antisemitismen i landet.


Källor:
Löfven oroad över antisemitism bland invandrare från Mellanöstern
Wallström: ”Man måste kunna skilja på politiska beslut och antisemitism”
Här är de anhållna för attacken i Göteborg
Ambassadören: ”Vi befinner oss i en speciell tid”


  • Publicerad:
    2017-12-11 19:43