30 SEPTEMBER. Under dagen har det i media framkommit att Göteborgspolisens förslag på demonstrationsrutt innebär att Motståndsrörelsen ska tåga ett stenkast från Göteborgs synagogas årliga Jom kippurfirande.

Polisens förslag på demonstrationsrutt i förhållande till Göteborgs synagoga. Klicka för större bild.

I samband med att Nordfront via en poliskälla fick reda på att den ökände rikspolischefen Dan Eliasson tagit över planeringen av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september kom också ett helt nytt förslag på demonstrationsrutt från polisen. I det nya förslaget förvägras Motståndsrörelsen att gå via Avenyn, utan får istället gå en annan väg som enligt Göteborgs polischef Erik Nord ger ”bättre flankskydd”.

Nu verkar det dock som att Nord kan ha gjort fel grupp besviken. Under dagen har det nämligen uppmärksammats i media att demonstrationsrutten går väldigt nära Göteborgs synagoga, dessutom mitt under det årliga Jim kippurfiradet – judarnas kanske främsta högtid som detta år infaller mellan den 29 och 30 september.

Göteborgs judar är inte glada över polisens beslut.

— Det här sker under vår allra heligaste dag. Jag respekterar att alla har rätt att demonstrera, även nazister. Men jag kan inte förstå att de får tillstånd att gå så nära oss just denna dag, säger Linnéa Katz, ledamot i informationsstyrelsen vid judiska församlingen i Göteborg till SVT.

Hon menar också att det i hennes församling finns medlemmar som har överlevt ”förintelsen”. Att en grupp människor som inte tror på judisk mytologi ska få befinna sig så nära dessa anser Katz är kränkande.

— De, deras barn och barnbarn lever för alltid med ett trauma efter en händelse som den här gruppen hävdar inte har hänt. Samma personer ska alltså demonstrera utanför vår synagoga just denna dag, säger Katz.

Det är dock inte bara den judiska församlingen som upprörs över Göteborgspolisens planering – även judisk media klagar högljutt. På ledarplats i Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN) skriver Erik Helmerson att ”det är skandalöst hur illa polisen har skött hanteringen av nazisternas demonstration i Göteborg”.

Helmerson är inte bara upprörd över demonstrationsruttens närhet till synagogan, utan även över att demonstrationen ska börja vid svenska mässan där årets upplaga av Bokmässan hålls samtidigt. Helmerson menar nämligen att Bokmässan är en ”centralpunkt för det demokratiska, humanistiska samtalet” – trots att det är just hans arbetsgivare som lobbat hårdast för att utestänga meningsmotståndare från tillställningen.

I resten av Helmersons ledare frågar han sig retoriskt om det inte går att leda tåget förbi några fler ställen, som han benämner som ”nazisternas måltavlor”. Exempelvis menar Helmerson att tåget borde kunna passera moskéer, anarkistcaféer och något museum och på så sätt kränka så många som möjligt med nationalsocialistisk närvaro – det senare då han menar att museer brukar ”envisas med att ge en för nazismen ofördelaktig bild av historien”.

När Erik Nord pressas av SVT om det verkligen var lämpligt att dra demonstrationsrutten förbi det judiska templet, mitt under Jom kippur, skyller Nord på att inget i lagen tvingar dem att ta sådan hänsyn.

Se ett videoklipp med bilder från judiska ritualer i samband med Jom kippurfiranden nedan:

För mer information om Motståndsrörelsens demonstration den 30 september gå in på Revoltera.nu.

Källor:
Upprörda känslor i judiska församlingen i Göteborg
Erik Helmerson: Klantigt, polisen, ni missar flera av nazisternas måltavlor


  • Publicerad:
    2017-09-08 22:00