Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SKANDAL: Göteborgspolisen och Trafikkontoret körs över inför Motståndsrörelsens demonstration!

Av Redaktionen, 2017-09-06
redaktionen@nordfront.se

30 SEPTEMBER. Löften brutna när Göteborgspolisen förlorat kontrollen över polisens planering. Rikspolischefen vill nu sabotera Motståndsrörelsens demonstration.

Under måndagen rapporterade Nordfront om att Göteborgspolisen har körts över inför Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg, vilket är anledningen till att demonstrationsansökan dragit ut flera veckor. Dan Eliasson och polisens NOA-grupp har tagit över polisens planering, uppger en initierad poliskälla som Nordfront har pratat med.

Poliskällan sade även att ”ni kanske inte kommer bli helt nöjda” med färdvägen, och vi kan nu se varför. Färdvägen, som initialt innefattade centrala delar av Göteborg och som vi var i stort sett överens om med polisen, har nu blivit en helt annan rutt. Polisen vill nu att vi ska gå längs betydligt mindre befolkade delar av staden och smyga runt längs vattnet för att komma till slutdestinationen – Gustaf Adolfs torg.

Den goda dialog vi haft med Göteborgspolisen, som visat sig vara resonabel och kunnat resonera sig fram till lösningar som underlättar för alla parter, tycks nu inte längre betyda någonting. Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsens riksledning berättar om det möte som hölls med polisen den 18 augusti:

Vi var tre från organisationen som förhandlade med Göteborgspolisen. Simon Engelin från Göteborg, jag och Pär Sjögren från Dalarna. Mötet kändes konstruktivt. Vi gick med på att byta samlingsplats och slutmål och var tillmötesgående på den punkten däremot lämnade vi ett förslag på en marschväg där vi skulle få så lång bit av Avenyn som möjligt. Vårt förslag var 300m längre än det som polisen själv föreslog. Kokade man ned vad hela diskussionen handlade om så var det just att den extra sträckan på Avenyn skulle förhindra trafiken för mycket. Vi alla som gick från mötet var fast övertygade om att det minsta vi skulle få var polisen egna förslag. Vi skakade hand på detta.

I ett mejl från gårdagen så meddelar alltså polisen att man nu vill ändra rutt. Detta trots att Trafikkontoret, som polisen tidigare menat skulle kunna ha åsikter på rutten, faktiskt ställt sig bakom den färdväg som polisen och Motståndsrörelsen kommit överens om. I det mejl vi fått från polisen i Göteborg hänvisar man till Trafikkontorets motivering:

Från trafikkontoret föredrar vi ritning 1 med sträckning Sten Sturegatan – Heden – Kungsportsavenyen – Östra Hamngatan – Gustaf Adolfs Torg. Med anledning av att den har mindre trafikal påverkan på primärt kollektivtrafiken.

I båda förslagen önskar trafikkontoret en lämpligare plats för uppställning.

Nedan är den färdväg som Göteborgspolisen, Trafikkontoret och Motståndsrörelsen i stort sett varit överens om:

Två förslag som Motståndsrörelsen och polisen hade tagit hand på. Klicka för större bild

Som synes diskuteras här två förslag (varav ett av dem med streckad linje) och Trafikkontoret ställer sig bakom bägge. Man menar dock att samlingsplatsen är illa vald då den är utanför Bokmässan, men här har vi redan kommit överens med polisen om att flytta samlingsplatsen något.

Efter att rikspolischefen och NOA i Stockholm tagit över Göteborgspolisens planering, vilket vår poliskälla berättade för oss, befarade vi att man skulle försöka sabotera demonstrationen. Dan Eliasson är ökänd för sin svenskfientlighet med bland annat uttalanden om att han ”kräks” över att invandringskritiker tillåts debattera. Han är även utsedd av regering, alltså den instans som Motståndsrörelsen kommer demonstrera mot.

Nedan är den färdväg som polisen nu föreslår:

Polisens nya förslag som går tvärt emot vad Göteborgspolisen, Trafikkontoret och Motståndsrörelsen var överens om. Klicka för större bild

Noterbart i kartan ovan är att polisen helt struntat i Trafikkontorets enda önskemål om att ha en lämpligare plats för uppställning.

Att polisen försöker ändra färdvägen nu när alla hinder eliminerats är en skandal och ett uppenbart politiskt drag från polisen.

Motståndsrörelsen har meddelat polisen att vi inte alls ställer upp på en färdväg där vi inte kan möta upp vanligt folk och sprida vårt politiska budskap. Just nu avvaktar vi polisens svar.

Demonstrationen kommer oavsett att bli av och bli den största på mycket lång tid. Talen kommer att hållas på Gustaf Adolfs torg, vilket är en bra plats, men vi kan inte acceptera att vi får gå sämre vägar dit än vad några andra politiska grupperingar – socialdemokrater, syndikalister eller andra – gjort genom åren.


  • Publicerad:
    2017-09-06 21:00