30 SEPTEMBER. Judiska centralrådet kommer att överklaga polisens beslut om att Motståndsrörelsens demonstrationsrutt kommer att ske ett stenkast från Göteborgs synagogas årliga Jom kippurfirande.

Polisens förslag på demonstrationsrutt i förhållande till Göteborgs synagoga. Klicka för större bild.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur vi fick reda på, genom en poliskälla, att den ökände rikspolischefen Dan Eliasson tagit över planeringen av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september.

I samband med detta kom polisen också med ett helt nytt förslag på demonstrationsrutt. I det nya förslaget förvägras Motståndsrörelsen att gå via Avenyn, utan får istället gå en annan väg som enligt Göteborgs polischef Erik Nord ger ”bättre flankskydd”.

Några som är upprörda över polisens beslut är Judiska centralrådet som meddelat att de kommer att överklaga demonstrationsrutten. Detta med anledning av att marschen kommer att ske ett stenkast från Göteborgs synagogas årliga Jom Kippur-firande.

Linnéa Katz, ledamot i informationsstyrelsen vid judiska församlingen i Göteborg, blev inte glad när polisen meddelade sitt nytt förslag. Hon sa då:

— Det här sker under vår allra heligaste dag. Jag respekterar att alla har rätt att demonstrera, även nazister. Men jag kan inte förstå att de får tillstånd att gå så nära oss just denna dag.

Judiska centralrådet kommer nu att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg.

— Vi har ett möte i veckan där vi kommer diskutera detta. Just den här dagen och just den här platsen innebär som vi ska se det som särskilda riskera för ordningsstörningar, säger Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky.

Vidare säger Stutzinsky:

— Vi är ju rädda för just ordningsstörningar under den här demonstrationen när den går så nära vår gudstjänst och det blir så många grupper som väntas konfrontera varandra och där det kan finnas obehagliga agendor på många sidor.

När Göteborgs polischef Erik Nord pressas av SVT om det verkligen var lämpligt att dra demonstrationsrutten förbi det judiska templet säger Nord att inget i lagen tvingar dem att ta sådan hänsyn.

Källa:
Judiska centralrådet kommer överklaga nazistmarschen


  • Publicerad:
    2017-09-11 10:35