Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Känd “extremistforskare” hånar polisens flygblad: “Löjligt!”

Av Redaktionen, 2017-09-14
redaktionen@nordfront.se

30 SEPTEMBER. Polisen vill dela ut flygblad med ”regler” till både demonstranter och motdemonstranter under Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Nu hånas flygbladen av en av medias förmenta ”experter” på ”högerextremism”.

Anna-Lena Lodenius dömer ut Göteborgspolisens agerande inför 30 september som ”löjligt”.

I samband med att Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i Göteborg den 30 september har Göteborgspolisen hittat på ett antal nya ”regler” för hur politiska dissidenter får uppträda under en politisk manifestation. ”Reglerna” hävdar man sig ha funnit stöd för med hjälp av en tjugo år gammal dom från Högsta domstolen.

Dessutom har man sammanfattat ”reglerna” i ett flygblad, som Göteborgsregionens polischef Erik Nord bad Nordfront att sprida till sina läsare i samband med att han intervjuades under förra veckan.

LÄS MER: Erik Nords budskap: ”Blir det för likt Tredje riket griper vi er”

I flygbladen finns uppmaningar till demonstrationsdeltagarna som exempelvis ”Utöva inget uniformt uppträdande, t.ex. taktfast marsch med fanor och sköldar” och ”Uppträd inte i uniformerad klädsel” om detta ”vid en samlad bedömning skulle kunna kopplas till former och utseende i nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 1940-talen.”

Flygbladet innehåller även uppmaningar till motdemonstranter om att inte vara våldsamma och att ”passivt ta avstånd” från andra våldsamma motdemonstranter, med löfte om att polisen då kan rikta sina resurser på att rapportera Motståndsrörelsens demonstrationsdeltagare för åsiktsbrott istället.

Polisens flygblad och dess innehåll har dock mött en hel del kritik, även från ett något oväntat håll. En av etablissemangsmedias favoriter bland ”experter” på så kallad högerextremism, Anna-Lena Lodenius, menar exempelvis att polisens agerande är ”löjligt”.

— Jag tycker att det här är jättekonstigt. Antingen har de rätt att tåga och då måste de få se ut som de vill eller så har de inte rätt att demonstrera. Det här är rent löjligt, säger Lodenius till Svenska Dagblader (SvD).

Hon dömer också ut polisens självsäkra uttalande om att man har funnit stöd i sitt agerande utifrån domen NJA 1996 s. 577. Lodenius menar att domen bara meddelar att vissa symboler och handlingar som förknippas med nationalsocialism, såsom exempelvis hakkors och så kallad ”Hitlerhälsning”, är olagliga – inte att det skulle vara olagligt att demonstrera på ett visst sätt.

— De är alltid uniformerade och har symboler. Taktfast marsch med fanor – det har de alltid. Det man säger nu är att det är okej för nazister att demonstrera så länge de inte ser ut som nazister och beter sig som nazister, menar Lodenius.

Även juridikstudenten Victor avfärdade Göteborgspolisens hänvisning till NJA 1996 s. 577 i det senaste avsnittet av Radio Nordfront, där han kommenterade saken ur ett juridiskt perspektiv. Enligt Victor är domen en av de mest grundläggande och välkända dokumenten för hur man dömer utifrån gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” och att den därmed knappast kan vara något som Göteborgspolisen bara alldeles nyligen lyckats ”gräva fram”, såsom Erik Nord påstod när han intervjuades av Nordfront.

Anna-Lena Lodenius sågar även flygbladets uppmaningar till motdemonstranter och ifrågasätter själva syftet med att polisen delar ut flygblad överhuvudtaget:

— Jag tycker att det är konstigt. Ska man säga till folk att inte kasta sten? Det säger väl sunt förnuft att man inte ska göra. Ska polisen dela ut lappar där de ber folk att beakta Svea rikes lag?

Lodenius tror att polisen genom dessa nya ”regler” försöker signalera att man tar åt sig av all hets som framförts av yttrandefrihetsmotståndare, eftersom att grundlagen inte ger dem utrymme att helt falla för trycket och neka Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd.

— Jag tror att det är all kritik. En massa människor tycker inte att de ska demonstrera överhuvudtaget. Och det kan inte polisen säga. Då försöker de göra något för att visa att de tar frågan på allvar.

Ifall polisen fullföljer sin plan att försöka dela ut flygblad eller ej återstår att se.

Källa:
Polisens flygblad sågas inför nazidemonstration: ”Löjligt”


  • Publicerad:
    2017-09-14 00:59