UTRIKES. Fem personer har förts till sjukhus efter att ha angripits av en machetebeväpnad man under firandet av den judiska högtiden Chanukka i området Monsey i utkanterna av New York i USA. En misstänkt gärningsman har gripits och händelsen utreds som ett hatbrott.

Dådet skedde i området Monsey i Rockland County i delstaten New York, som är känt som ett centrum för ortodoxa judar.

Enligt lokala medier tog sig gärningsmannen strax före klockan 22 på lördagskvällen (04 på söndagsmorgonen svensk tid) in i en rabbins hem, där firandet av den judiska högtiden Chanukka pågick.

Gärningsmannen, enligt vittnesuppgifter en afroamerikansk man, ska ha tagit fram en machete ur en väska och börjat hugga ner människor i lokalen. Fem personer skadades och fördes till sjukhus.

Hur allvarliga skador dessa har fått är ännu inte känt, men enligt nyhetsbyrån Reuters beskrivs två av av dem som allvarligt skadade. En av de angripna ska ha huggits sex gånger av gärningsmannen.

Enligt CBS jagade gärningspersonen flera personer som flydde ut ur huset. Efter attacken flydde han själv i en bil. Strax efter midnatt lokal tid meddelade polisen att en misstänkt person hade gripits.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger i ett officiellt uttalande att han är förfärad över dådet, som han kallar ”en avskyvärd och feg handling” och ”inhemsk terrorism”. Han har gett delstatspolisens enhet mot hatbrott i uppdrag att bistå den lokala polisen i utredningen av händelsen.

Chanukkafirandet ägde rum i en rabbins privata hem i närheten av en synagoga i Monsey. Sedan en tid pågår det konflikter mellan den stora gruppen ortodoxa judar och andra grupper i området, vilket har lett till flera uppmärksammade våldsdåd.

En orsak till konflikten är att judarna har anklagats för att överexploatera bostadsmarknaden och överutnyttja välfärdssystemen, och det lokala republikanska partiet lanserade nyligen en kampanjvideo där de ortodoxa judarna och det demokratiska partiet anklagas för att försöka ”ta över” Rockland County.

Källor:
Macheteattack i New York – flera skadade
Rockland County GOP leader vows to re-air ‘anti-Semitic’ attack ad


  • Publicerad:
    2019-12-29 10:55