UTRIKES. I det franska parlamentsvalets andra omgång säkrade den franska presidenten Emmanuel Macrons parti en stor majoritet i det franska parlamentet.

Emmanuel Macrons parti segrade i andra valomgången.

Den nyvalde franska presidenten Emmanuel Macrons parti har säkrat en majoritet av platserna i det franska parlamentet i valets andra omgång. Med 92 procent av rösterna räknade har hans parti La République en Marche i allians med Demokratiska rörelsen vunnit 301 av 577 platser i parlamentet.

Betydligt sämre gick det för det före detta regeringsbärande Socialistpartiet som bara lyckas säkra 27 parlamentsplatser. Även Republikanerna går bakåt och har i nuläget lyckats vinna 104 mandat. Samtidigt har valdeltagandet varit väldigt lågt, bara omkring 42 procent av de franska väljarna valde att rösta i den andra valomgången.

På vänsterkanten lyckades Kommunistpartiet vinna 9 platser, samtidigt som vänstermannen Jean-Luc Melenchons parti La France Insoumise segrat i 13 valkretsar. Marine Le Pens parti Nationella fronten lyckas trots ett sämre valresultat än väntat ändå vinna i 8 valkretsar, bland annat Le Pens egna valkrets, men partiets ledamöter får även sällskap av nationalisten Jacques Bompard som lyckades bli omvald i sin sydfranska valkrets.

De valkretsar som ännu är oräknade ligger i området omkring huvudstaden Paris, men i dessa väntas i huvudsak kandidater från Macrons parti utropas som segrare.

Källa:
National totals in votes and in seats


  • Publicerad:
    2017-06-18 23:45