UTRIKES. På söndag kommer den första omgången av det franska parlamentsvalet att hållas. Enligt opinionsundersökningarna ser Emanuelle Macrons parti ut att bli valets vinnare.

Under söndagen kommer den första omgången i det franska valet att hållas, följd av en andra omgång söndagen den 18 juni. För närvarande ser Emanuelle Macrons parti ut att bli valets stora vinnare med ett stöd på omkring 30 procent av väljarna, vilket är en ökning sedan presidentvalets första omgång.

Just nu ser det borgerliga partiet Republikanerna ut att komma på andra plats med cirka 20 procent, tätt följt av Nationella fronten på cirka 18 procent. Vänsterpartiet La France Insoumise har sedan valet tappat stöd och ligger enligt mätningarna på 12 procent. Samtidigt fortsätter det forna regeringspartiet Socialistpartiet ligga på låga nivåer, i mätningarna ligger de på omkring 8 procent.

På grund av att Frankrike använder sig av enmansvalkretsar blir mandatfördelningen för de olika partierna inte proportionell mot väljarstödet utan istället kan ett parti vinna en majoritet av mandaten utan att ens samla i närheten av en majoritet av väljarna.

Enligt de uppskattningar som utförts ser Emanuelle Macrons parti ut att vinna en majoritet av mandaten, samtidigt som socialistpartiet kan bli nästintill utplånat. Även de borgerliga partierna ser ut att tappa något, från ungefär 200 till cirka 100-150 mandat. Nationella fronten väntas dock gå framåt, från de två mandat man vann i det senaste valet till ungefär 10-15 mandat.

Källa:
French legislative election, 2017


  • Publicerad:
    2017-06-04 22:25