FAKE NEWS. Facebook har valt att lägga sig i det franska presidentvalet och man har stängt ned uppemot 30 000 Facebook-konton med kopplingar till Frankrike, som man anklagar för att sprida så kallade fake news.

Innan och efter det amerikanska presidentvalet fick Facebook ta emot hård kritik från den judiska pressen och vänsterliberala politiker för att man man inte “tog ansvar” för den information som personer delade med sig av.

Facebooks judiske grundare Mark Zuckerberg slog först ifrån sig kritiken men under valnatten när det stod klart att Donald Trump vunnit presidentvalet ändrade Zuckerberg uppfattning och Facebook har därefter tagit fram en rad olika åtgärder för hur man ska kunna separera vad man kallar “falska nyheter” från “riktiga nyheter”.

Inför det stundande presidentvalet i Frankrike har man därför stängt ned uppemot 30 000 konton som man antingen menar är fejkkonton eller för att de sprider “fake news”. Facebook har även inlett ett samarbete med franska medier för att man ska kunna hålla koll på “vilseledande” information som sprids om Frankrike inför de två presidentvalsomgångarna. I ett uttalande skriver Facebook:

Även om dessa förbättringar inte kommer att resultera i att samtliga fejkkonton tas bort så strävar vi efter att ständigt förbättra vår effektivitet. Vår prioritet är naturligtvis att ta bort konton som gör störst påverkan, med mycket aktivitet och en bred räckvidd.

Facebooks kampanj ingår i en global insats mot “desinformation, vilseledande innehåll och så kallade fake news”. Även sökjätten Google ingår i kampanjen och man har presenterat en rad olika åtgärder man ska ta till för att skilja ”riktiga nyheter från falska”.

Källa:
Facebook tar krafttag mot falska nyheter – rensar bort 30.000 fejkkonton före franska valet


  • Publicerad:
    2017-04-16 19:30