Det faktum att Facebook är världens största övervakningsföretag har kanske inte nått den breda massan ännu. Att Facebook övervakar sina användare är dock klart. Företaget blir också automatiskt ägare till allt material användaren publicerar via det sociala mediet. 

Det du skriver i chatten med vänner och bekanta är inte bara för era ögon. När du chattar med någon på Facebook söker företaget ständigt av inläggen och letar efter vissa nyckelord. Ord som kan tyda på att personen i fråga håller på med något brottsligt.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg

Tillvägagångssättet avslöjas av Facebooks säkerhetschef Joe Sullivan i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Enligt honom baseras mjukvaran som övervakar chatterna på gamla relationsstatusar och chattloggar som lett fram till sexuella övergrepp. Om en konversation fastnar i filtret skickas den till företagets säkerhetsansvariga som sedan kan skicka ärendet vidare till polisen.

Det verkar dock inte vara speciellt effektivt. Bara en av tio fastnar i systemet. Men minst en sexualförbrytare har tagits till rättegång som en direkt följd av vad som skrivits på Facebook, uppger Reuters.

Att Facebooks grundare, juden Mark Zuckerberg, skulle nöja sig med att jaga nätpedofiler är dock tveksamt. Det finns all anledning att misstänka att programmet som övervakar chatten kan komma att användas mot politiska dissidenter. 

Om du använder sociala medier, gör det med omdöme!


  • Publicerad:
    2012-07-14 22:49