FRANKRIKE. Det franska nationalistpartiet Front Nationals partiledare Marine Le Pen åtalas och riskerar fängelse för att ha delat IS-filmer på Twitter.

Foto: Claude Truong-Ngoc/CC BY-SA 3.0,

Det var 2015 som Marine Le Pen, som satt i EU-parlamentet för Front National, delade flera filmer från terrorgruppen Islamiska staten, IS, på Twitter. Videorna visade flera barbariska avrättningar som IS utförde.

I veckan kom beskedet att Le Pen åtalats för spridandet av bilderna, som hon gjorde efter att en fransk journalist jämförde Front National med IS. Hon åtalas för att ha spridit “våldsamma budskap som uppmuntrar terrorism eller pornografi eller allvarligt skadar människans värdighet och som kan ses av minderåriga”, rapporterar franska The Local.

— Jag blir åtalad för att ha fördömt Daesh (IS, red. anm.) fasansfulla brott. I andra länder skulle detta ha gett mig en medalj, säger Marine Le Pen till AFP.

Om Marine Le Pen döms riskerar hon fängelse i upp till tre år och böter på upp till 762 000 kronor.

Som EU-parlamentariker åtnjöt Marine Le Pen tidigare diplomatisk immunitet, någonting som hon blev av med efter att EU-parlamentet röstade i frågan.

Källa:
Marine Le Pen åtalas – riskerar fängelse för att ha delat “IS-filmer”


  • Publicerad:
    2018-03-03 08:30