UTRIKES. Donald Trump och Vladimir Putin möttes under gårdagen för första gången i ett möte som Trump beskriver som ”fantastiskt”. Efter mötet kungjordes en överenskommelse om vapenvila i Syrien.

Att döma av bilder som släppts av mötet kom de båda presidenterna bra överens.

USA:s och Rysslands presidenter, Donald Trump och Vladimir Putin, möttes under gårdagen för första gången ansikte mot ansikte.

Trump har i efterhand beskrivit mötet som ”fantastiskt” medan USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som tillsammans med sin ryske kollega Sergej Lavrov också bevistade mötet, sagt att de båda presidenterna hade en ”positiv kemi” sinsemellan.

Trots att mötet var planerat att hålla på i en halvtimme diskuterade de två stormakternas presidenter med varandra i över två timmar. Några av de ämnen som diskuterades var situationen i Ukraina och Syrien, säkerheten på nätet samt kampen mot terrorismen.

Efter mötet kungjorde amerikanska och ryska tjänstemän att de båda länderna kommit överens om en vapenvila i södra Syrien i provinserna Quneitra, Daraa och As-Suwayda. Vapenvilan kommer att påbörjas i morgon söndag klockan 12:00 lokal tid. Enligt Lavrov ska USA ha försäkrat det Syrien-allierade Ryssland om att alla rebellgrupper i området kommer att gå med på överenskommelsen.

Ett ökat ryskt-amerikanskt samarbete med fokus på att besegra terroristerna i Syrien var ett av Trumps kampanjlöften, och denna vapenvila kan utgöra ett steg i den riktningen.

Enligt utrikesministrar Tillerson och Lavrov ska Trump även ha pressat Putin angående påstådd rysk inblandning i det amerikanska valet. Putin nekade till anklagelserna, ett svar som Trump ska ha ”accepterat” enligt Lavrov.

Källor:
Trump: Meeting with Putin was ‘tremendous’
‘Positive chemistry’ between Trump & Putin at first meeting – Tillerson


  • Publicerad:
    2017-07-08 13:30