UTRIKES. Under torsdagen besökte Donald Trump Polens huvudstad Warszawa. Inför en jublande publik proklamerade den amerikanske presidenten att ”Västerlandet kommer aldrig någonsin gå under!”.

Inför tusentals jublande polacker i Warszawa höll Donald Trump ett brandtal där europeisk patriotism blandades med en neokonservativ, counter-jihadistisk och krigshetsande retorik.

Tusentals polacker samlades under torsdagen i Polens huvudstad Warszawa för att höra USA:s president Donald Trump tala. Trump passade på att besöka landet innan han idag reser vidare till G20-länderna toppmöte i Hamburg som kommer att hållas under helgen.

Inför den jublande publiken befäste Trump sin tilltro till den västerländska civilisationen och menade bland annat att nationer måste ha viljan att säkra sina gränser och beskydda civilisationen från dem som vill förstöra den.

— Precis som att Polen inte kan besegras deklarerar jag idag för hela världen att Väst aldrig någonsin kommer att besegras. Våra värderingar kommer att segra, vårt folk kommer att frodas och vår civilisation triumfera! dundrade presidenten inför den stora folkskaran som svarade med att ropa ”Trump, Trump!” och ”USA, USA!

Trumps hyllning till den västerländska civilisationen stannade till publikens förtjusning dock inte där:

— Vi skriver symfonier, vi söker innovationer… Vi belönar briljans. Vi strävar efter excellens och hyllar inspirerande konstverk som ärar Gud. Vi värdesätter rättsstaten och beskyddar yttrandefriheten… Vi debatterar allt, vi utmanar allt, vi söker kunskap om allting så att vi bättre kan förstå oss själva, fortsatte Trump.

Samtidigt befäste presidenten sin lojalitet till Nato och underströk betydelsen av krigsalliansens femte artikel, vilken innebär att en attack på ett Natoland är att betrakta som en attack på samtliga Natoländer. Samtidigt hyllade han Polen och menade att landet är ett föredöme som faktiskt investerat i sin militär, till skillnad från många andra medlemsländer.

Trump passade även på att peka ut fienden till Nato och den västerländska civilisationen som ”radikal islam”, som han menar ”hotar vårt sätt att leva”.

— Vi strider hårt mot radikal islamistisk terrorism och vi kommer att segra, förklarade presidenten och poängterade att Europa sett ”den ena terrorattacken efter den andra”.

Under morgondagen kommer president Trump bland annat att möta Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin i samband med att G20-länderna träffas. Redan under gårdagen kom rapporter om att de vänsterextremister som rest till staden från hela Europa hade påbörjat sitt upplopp.

Se hela Donald Trumps tal i Warszawa nedan:

Källa:
Trump, in Poland, vows ’the West will never, ever be broken’


  • Publicerad:
    2017-07-07 09:00