UTRIKES. I en intervju säger Efrat Hochstetler, Israels viceambassadör i Sverige, att israeler ser upp till Skandinavien, ”där det inte finns några problem” och där ”den största striden handlar om vem som ska vinna Eurovision Song Contest”.

Israels viceambassadör i Sverige Efrat Hochstetler (skärmdump).

I en TV-intervju för tidningen Dagen säger Israels viceambassadör i Sverige, 32-åriga Efrat Hochstetler, bland annat att Israel har ”stora problem med det svenska utrikesdepartementet”.

— Allt började med Palestinaerkännandet, säger Hochstetler och menar att den svenska regeringen måste göra något för att förbättra relationerna, men också Sveriges inställning till Israel.

— Vi israeler är alltid optimistiska som folk, men vi har tyvärr inte sett några steg i rätt riktning än, tillägger hon.

Hon kommenterar också det kommande valet i Israel, där hon tror att Benjamin Netanyahu kommer att segra igen.

— I Israel har alla en rättvis möjlighet att rösta. Valdeltagandet är högt, 70 procent. Om han [Netanyahu] väljs igen är det ett uttryck för folkviljan. Jag litar på vår demokrati, säger hon.

Hochstetler anser att säkerhetsfrågan måste komma först i Israel och att Netanyahu driver den bra.

— Utan erkännande av Israel som den judiska staten så kan vi inte komma vidare. Utan totalt stopp på våld och hot från palestinska sidan finns ingen väg framåt.

I slutet på intervjun säger viceambassadören att israeler ser upp till Skandinavien, där tidningarna bara rapporterar om oskyldiga vardagshändelser, och där ”den största striden handlar om vem som ska vinna Eurovision Song Contest”. En bild som kanske inte alla svenskar känner igen sig i.

Källa:
”I Israel ser vi upp till er i Skandinavien”


  • Publicerad:
    2019-04-08 11:40