POLITIK. President Donald Trumps svärson, juden Jared Kushner, anklagas för otillbörlig politisk påverkan i ny bok.

Christopher ”Chris” Christie är en amerikansk advokat, åklagare och republikansk politiker. Han kandiderade till att bli republikanernas presidentkandidat i det amerikanska presidentvalet 2016, men drog tillbaka sin kandidatur när Donald Trump blev ett allt säkrare kort för Republikanerna. Efter det stödde han Trumps kandidatur.

De största politiska erfarenheterna har Christie som guvernör för New Jersey, vilket han var under åtta år, till och med förra året.

I slutet av januari släpper han – med hjälp av en riktig författare som sammanställt texten – en bok som redan har blivit populär genom förhandsbokningar. Den handlar om det politiska livet i Washington och heter Let me finish: Trump, the Kushners, Bannon, New Jersey, and the Power of In-Your-Face Politics.

I boken får Donald Trumps svärson, juden Jared Kushner, sina fiskar varma. Christie skriver att Jared Kushner försökte stoppa honom från att sköta installationen av Trumps styre.

Jag hade befunnit mig inom politiken länge nog för att fatta vad som hände. Jared försökte – och inte på något subtilt sätt – avstyra att jag utsågs till ordförande för övergångsprocessen.

”En intern judisk affär”

”Jared, sade [Trump], ”varför måste vi vänta med det här? Det blir en stor sak för honom och en stor sak för oss”. Jared gjorde en paus innan han återtog ordet. Men när han började tala, lät han som en person som har burit på ett gift inom sig under en väldigt lång tid.

”Vill du verkligen veta varför?” undrade Jared.

”Ja”, sade Trump.

”Därför att jag inte litar på honom, och du vet varför jag inte vill anförtro honom detta uppdrag.”

Jared började en utläggning om allt han var missnöjd med hos mig: ”Han försökte krossa min far”, sade Jared. När Jared talade höjde han aldrig rösten. Men en del starka känslor behöver inte starka ljud. Jared förmedlade sina känslor med en stilla skälvning. Och hans röst började spricka när han fortsatte.

”Det var inte rättvist” sade han. ”Det var en familjeangelägenhet”, sade Jared, ”en angelägenhet som skulle ha hanterats av familjen eller av rabbinerna – inte av en hårdför federal åklagare.” Jared blängde på mig och fäste sedan blicken på sin svärfar, Donald. ”Hur kan han anförtros att hantera övergången?”

Chris Christies bok levereras från Amazon i USA från och med 29 januari, från Amazon i England från och med 11 april. Den kommer troligen även att kunna beställas via import från svenska bokhandlare.

Källa:
POLITICO Playbook: Christie on Kushner, and how Pelosi can torture Trump


  • Publicerad:
    2019-01-23 08:30