GEOPOLITIK. Unesco anses av ledande judar vara anti-israeliskt. Därför straffar USA och Israel organisationen genom att nu formellt lämna den.

Unesco är FN:s organ för frågor om utbildning, vetenskap och kultur.  Både Israel och USA meddelade i oktober 2018 att de tänkte lämna samarbetsorganisationen, vilket man nu också har gjort.

Den primära anledningen till utträdet är att Unesco inte lyder Israels utrikespolitiska ambitioner. Både USA och Israel slutade att ge pengar till Unesco när Palestina 2011 blev medlemsstat i organisationen.

USA:s betalningsansvar var tidigare hela 22 procent av organisationens budget. I realiteten betalade federationen mindre. USA har en historia av att underbetala både Unesco och själva FN.

Enligt Israels FN-ambassadör Danny Danon saboterar Unesco landets judiska intressen.

— Unesco är en organisation som fortsätter att skriva om historien, inklusive att radera den judiska länken till Jerusalem, säger Danon.

”Unesco är en kloakbrunn”
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kallar Unesco ”en av de mest korrupta organisationerna”. På Twitter skriver hon att hon är glad att USA nu drar sig ur denna ”kloakbrunn”.

Haleys uttalande förvånar inte. Den israeliska tidningen Haaretz kallade i mars Haley för de amerikanska judarnas ”nya rockstjärna” och deras ”riddare i skinande rustning”. Hon har, enligt tidningen, gjort sitt stöd för Israel till ledmotivet för sitt tjänsteutövande inom FN, en organisation som enligt Haaretz judarna älskar att hata. Haley är en hjälte, skriver Haaretz, som anser att hon skulle vara en stark konkurrent till Donald Trump om presidentposten i valet 2020.

Som en av förklaringarna till Haleys enastående egenskaper anges att hon inte är en vit man, utan en ”rejäl invandrardotter” från Indien.

En av de mest kända verksamhetsområdena inom Unesco är klassningarna av världsarv, där länder och regionen ibland nästan tävlar om att få sina byggnader eller regioner uppförda på världsarvslistan. Sverige har flera platser på den listan och bedöms därför inte ha stora chanser att få fler, eftersom klassningen delvis har visat sig vara en politisk fördelningsfråga lika mycket som ett erkännande av historiska artefakter.

De platser i Israel och USA som Unesco har klassat som världsarv kommer dock även i framtiden att inneha utmärkelsen, trots att de har lämnat organisationen.

Källor:
USA och Israel lämnar Unesco
Nikki Haley, Rock Star to the Jews and Their Knight in Shining Armor


  • Publicerad:
    2019-01-03 11:00