UTRIKES. Judiska ledare är upprörda över ett lagförslag i Irland som vill kriminalisera försäljningen av israeliska produkter från Golanhöjderna, Östra Jerusalem och Västbanken.

Dublin, Irland

Underhuset i det irländska parlamentet har godkänt ett lagförslag som innebär att alla som säljer eller importerar israeliska produkter från Golanhöjderna, Östra Jerusalem och Västbanken riskerar böter på upp till drygt 2,7 miljoner kronor eller fem års fängelse.

Lagförslagets initiativtagare, den oberoende politikern Frances Black, skrev efter omröstningen i ett inlägg på Twitter: ”Irland kommer alltid att stå upp för internationell rätt + mänskliga rättigheter, och vi är ett steg närmare att skapa historia”.

Enligt CBN News kallade samtidigt judiska ledare i Israel omröstningen för en ”skam” och agerandet ”ett tecken på hyckleri och antisemitism”.

Israels ambassadör i Irland, Ophir Kariv, skrev nyligen på den irländska webbplatsen TheJournal.ie att ett godkännande av lagförslaget skulle innebära att Irland blir det mest extrema anti-israeliska, om än inte pro-palestinska landet, utanför Iran och Mellanöstern.

Innan det irländska lagförslaget kan träda i kraft måste det godkännas av överhuset och granskas så att det inte bryter mot EU:s handelspolitiska lagar.

Källa:
Israel Outraged at Pending Irish Law That Would Imprison People For Selling Israeli Products


  • Publicerad:
    2019-01-31 09:25