RASBLANDNING. Ett nyligen ingånget kändisgiftermål mellan en arabisk tv-presentatör och en judisk skådespelare har väckt politiska protester i Israel.

Yair Lapid. Foto: Mark Nakasone (CC BY 2.0).

Israelen Yair Lapid, som är ledare för det centerextrema partiet Yesh Atid och före detta israelisk finansminister, är upprörd över att den judiske skådespelaren Tsahi Halevi i dagarna har gift sig med araben Lucy Aharish. Aharish är känd för att vara det första muslimska och arabiska nyhetsankaret på den stora israeliska Kanal 10.

— Jag har problem med blandäktenskap. Vi har ännu inte återhämtat oss från förintelsen, sade Lapid till lokala israeliska medier.

Lapid har tidigare toppat listan över världens mest inflytelserika judar. Han hävdar att judarna förlorade rasmedlemmar i den så kallade förintelsen, där den tyska regeringen anklagats för att under andra världskrigets senare år ha begått folkmord på judar.

— Nu är det dags för det judiska folket att växa, inte krympa, sade Lapid i sin kritik mot rasblandningsäktenskap.

Aharish och Halevi förälskade sig i varandra för fyra år sedan men de har inte offentligt talat mycket om sitt förhållande för att minska problem med påtryckningar och hat från utomstående.

Oren Hazan, medlem av det sionistiska högerpartiet Likud, anklagade på Twitter Lucy Aharish för att ha begått brott mot judarna, i det här fallet för att ha ”förfört en judisk själ i syfte att skada [Israel]”. Hazan hävdar att arabkvinnan har för avsikt att ”islamisera sin make och skada hans judiska ätt”.

Även Inrikesminister Aryeh Deri bannar paret offentligt. Detta kändisgiftermål var ”inte rätt sak att göra” sade han till israeliska Arméradion. Assimilation är detsamma som att sluka det judiska folket, anser Deri, och han förutsäger att parets barn kommer att möta ”allvarliga svårigheter” i Israel.

Judisk babyboom under andra världskriget?
Enligt officiell judisk befolkningsstatistik förändrades antalet judar i världen nästan inte alls mellan år 1925 och 1949, vilket författaren Einar Åberg visade år 1959 med officiella uppgifter från judiska organ som Amerikanska judiska kommittén och New York World Telegrams Världsalmanacka och faktabok.

År 1933 fanns det 15 316 359 judar i världen. År 1947 fanns det 15 690 000 judar, vilket innebär en ökning i absoluta tal. Om det tyska folket mördade 6 miljoner™ judar under andra världskriget, vilket är vad Yair Lapid hävisar till, måste följaktligen nativiteten bland judarna ha varit extremt stor och bortom det populationsmässigt biologiskt möjliga just under andra världskriget, enligt judarnas egen befolkningsräkning.

Varför Lapid inte uppmanar sitt folk att göra en ny, liknande babyboom idag, framgår inte av hans resonemang i judisk press.

Källor:
Star Arab-Jewish marriage not ok, because ‘Jews didn’t recover from Holocaust’ – top Israeli MP
Top Centrist Politician Yair Lapid: Intermarriage Is Bad Because Jews ’Haven’t Recovered From the Holocaust’
Gerard Menuhin (2017): Tell The Truth and Shame The Devil. Castle Hill Publications.


  • Publicerad:
    2018-10-16 10:30