MOTSTÅNDSRÖRELSEN. En kampanj med aktivism och artiklar har satts igång av den danska grenen av Nordiska motståndsrörelsen. Här kan du läsa mer om den och fakta om deporteringen av danska judar.

Israels president Reuven Rivlin besökte förra veckan den danska staden Gilleleje för att tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och Kronprins Frederik minnas 75års-dagen av ”interneringen” av de danska judarna.

Danmark var under kriget allierad med Tyskland, med en självstyrande regering och en självbestämmande kung. Landet var välfungerande och det danska folket led inte av den tyska arméns närvaro. Tyskarna befann sig i Danmark med order om att respektera Danmarks suveränitet. För att inte kränka Danmarks suveränitet och dessutom kunna bibehålla god relation med den danska regeringen deporterades exempelvis inga judar från landet. Först efter att kommunister, folkförrädare och judar engagerade sig aktivt i subversiv verksamhet och rena sabotage mot tyskarna beslutades det av Tyskland att judedeportationen skulle inledas.

Detta beslut innebar inte att det blev någon jakt efter judar i Danmark. I boken “Danmark i Hitlers hånd“, som innehåller telegram, brev och anteckningar från Werner Best som var riksgäldsfullmäktig i Danmark, kan man läsa att de danska judarna blev varnade om att de skulle interneras om de inte lämnade landet och det gavs också fri passage för dessa att resa till Sverige. Detta visar klart och tydligt att det nationalsocialistiska Tysklands mål inte vara att fånga in judarna för att avrätta och utrota dem, utan att man enbart ville ha ut dem ur landet.

Det fanns alltså ingen som internerades utan möjlighet att själv lämna landet. Judarna i Danmark var tvungna att lämna landet och de kunde resa fritt. Av Danmarks cirka 6 000 judar blev blott 477 arresterade och detta var alltså sådana som inte frivilligt hade lämnat landet. Dessa placerades i ålderdoms-ghettot i Thereseienstadt, ett tämligen lyxigt läger norr om Prag. Det fåtal som dog här gjorde det av hög ålder eller sjukdom.

Medan etablerad media är lögnare som spelar på folks känslor och premiärministern, kronprinsen och andra idag minns och sörjer för en förvrängd historia påminner vi i Nordiska motståndsrörelsen om att FÖRINTELSEN ÄR EN LÖGN.

På natten mot ceremonin hängdes flertalet banderoller upp i Gilleleje med detta budskap. Under veckan har sen fler aktiviteter genomförts med detta tema runt om i Danmark och flera artiklar har publicerats i ämnet på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2018-10-15 23:36