JUDISK MAKT. Två nyzeeländare ska betala motsvarande 111 000 kronor i böter till tre judiska ungdomar efter att deras bojkottsaktion fick Lorde att ställa in sin Israelkonsert. Bötessumman ska kompensera för påstådd psykisk skada.

På scen kallar sig Ella Marija Lani Yelich-O’Connor för Lorde. Foto från världsturnén: DavidEye (CC BY-SA 4.0)

Två nyzeeländska aktivister som uppmanade till fredlig bojkott av det ”heliga landet” har nu av israelisk domstol dömts till dryga böter för att ha bidragit till att en konsert ställdes in.

I december publicerade den kulturellt orienterade hemsidan The Spinoff i Nya Zeeland ett brev från aktivisterna Justine Sachs och Nadia Abu-Shanab, i vilket de bad landsfränden Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, som går under artistnamnet Lorde, att ställa in sin planerade konsert i Tel Aviv som utgjorde sista stoppet på hennes världsturné.

Om du spelar i Tel Aviv kommer det att uppfattas som ett stöd för den israeliska regeringens politik, även om du inte kommenterar den politiska situationen”, skrev aktivisterna.

Lorde svarade på brevet via Twitter med att aktivisternas påpekande var ”noterat!” Några dagar senare ställde sångerskan in Tel Aviv-spelningen.

Som straff för brevet till Lorde ska Sachs och Abu-Shanab nu betala 45 000 shekels, motsvarande drygt 111 000 kronor, i skadestånd till tre judiska ungdomar som hade köpt biljetter till konserten. På grund av att den ställdes in fick de sina pengar återbetalda men judarna har lidit så stor psykisk skada av att konserten inte blev av att aktivisterna nu måste kompensera för skadorna med skäligt bötesbelopp.

Stämningen av aktivisterna anses vara den första process som genomdrivits med utdömd påföljd sedan Israel år 2011 införde sin anti-bojkottlag. Lagen gör det möjligt att stämma individer och organisationer som uppmanar till bojkott av den israeliska staten.

Ännu är det oklart hur Israel ska kunna driva in skadeståndet från aktivisterna, som vägrar att betala bötesbeloppet.

Vi har av juridisk expertis i Nya Zeeland fått tydliga råd: Israel har ingen rätt att utöva styrning av de politiska åsikter som all världens människor har”, meddelade de dömda aktivisterna i fredags.

De hävdar att domen är ett trick vars syfte är att skrämma Israel-kritiker. De kommer inte att betala böterna utan istället att starta en insamling för en palestinsk organisation som arbetar för mental hälsa på Gazaremsan.

Kärandens advokat, judinnan Nitsana Darshan-Leitner och som väckte åtalet mot nyzeeländarna, har arbetat med så kallade judiska offer för terrorism världen över. Hon säger till Jerusalem Post att domstolens beslut gör det tydligt att alla som uppmanar till bojkott av Israel är skyldiga att betala kompensation till dem som skadas av bojkottuppmaningarna, vare sig de befinner sig i eller utanför Israel. Hon säger också att det finns ömsesidiga avtal som gör det möjligt för domstolen att genomdriva domen.

— Nu, efter domslutet, kommer vi att ge oss på deras bankkonton tills bötesbeloppet erhållits, sade Darshan-Leitner i ett uttalande.

Nitsana Darshan-Leitner är på Jerusalem Posts lista över det judiska året 5779 nu en av de 50 mest inflytelserika judar, av de 5 778 judar som har bedömts.

Källor:
Boycott activists fined for canceled Lorde concert in Israel
New Zealand BDS activists ordered to pay damages over Lorde Israel boycott
The 50 most influential Jews of the year


  • Publicerad:
    2018-10-14 20:50