PALESTINA. Israels försvarsminister Avigdor Lieberman sade upp sig i onsdags. Hamas säger att avgången är ett ”medgivande om nederlag”.


Palestinier firar Avigdor Liebermans avgång. Störst festligheter anordnandes dock på grund av den välbehövliga vapenvilan.

I söndags genomförde en israelisk elitstyrka en mordattack på sju palestinier där en ledare för Hamas militära gren var huvudmålet. Attacken genomfördes samtidigt som förhandlingar om ett långvarigt eldupphör mellan Palestina och Israel hade inletts.

Attacken ledde till svarseld mot Israel som i sin tur ledde till att Israel genomförde attacker på Palestina som blev de värsta sedan deras krig mot landet år 2014.

Israel mobiliserade därefter marktrupper och pansarfordon längs Gazaremsan, men istället för att låta Israels armé gå in i Palestina i ett militärt anfall lyckades en vapenvila förmedlad av Egypten komma till stånd.

I onsdags föranledde den rådande situationen Israels försvarsminister Avigdor Lieberman att avgå i protest. Många kommentatorer anser att han avgick eftersom han hellre ville se en rejäl militär lösning på ”problemet” med palestinierna än att låta Israel gå med på en ”långvariga vapenvila”.

Några kommentatorer är dock mer försiktiga och gör analysen att avgången beror på att mordoperationen, som visserligen lyckades, blev avslöjad och därmed samtidigt blev upptakten till en stegrad, väpnad våldssituation som kunde ha urartat.

Avgången en seger i sig
Bara några timmar efter Liebermans avgång kallade ledaren för den politiska grenen av Hamas motståndsrörelse, Ismail Haniyeh, försvarsministerns uppsägning för ”ett erkännande om nederlag” och en ”politisk seger” för det palestinska motståndet i de ockuperade områdena.

— Vi uppnådde en politisk seger i och med uppsägningen, sade Haniyeh till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen.

— Liebermans avgång är ett erkännande av nederlag för honom och den här rovgiriga entiteten, fortsatte han och menar därmed staten Israel.

— Motståndet uppnådde en militär seger över denna föraktliga ockupationsmakt på mindre än en vecka, sade Haniyeh också.

Samtidigt noterar Haniyeh att ”det blev en seger för säkerheten när [Israels] säkerhetsoperation i Khan Yunis misslyckades”.

Palestinier firade Liebermans avgång med att dansa på stan och bränna porträtt av den avgångne försvarsministern. De största festligheterna i Gaza har dock gällt själva vapenvilan.

Ännu är det för tidigt att säga om Avigdor Lieberman kommer att åta sig nya uppgifter i Israels tjänst.

Källa:
هنيّة للميادين: المقاومة انتصرت عسكرياً على عدوان الاحتلال وسياسياً باستقالة ليبرمان


  • Publicerad:
    2018-11-16 07:00