UTRIKES. Israels före detta utrikesminister Shaul Mofaz säger att John Bolton ville anfalla Iran.

Foton: Helene C. Stikkel (CC0) och Gage Skidmore (CC BY 2.0)

I dagarna blev det klart att Donald Trumps administration tillsätter sin tredje nationella säkerhetsrådgivare på bara 14 månader. Han heter John Bolton. Enligt den förre israeliska försvarsministern Shaul Mofaz, försökte Bolton under sin tid som USA:s ambassadör i FN att övertala Mofatz att genomföra ett så kallat ”förebyggande anfall” mot Iran, innan Iran lyckats framställa sina första kärnvapen.

— Jag lärde känna John Bolton när han var USA:s ambassadör i Förenta Nationerna”, sade Mofaz vid en konferens för tidigare chefer för israeliska försvaret som hölls i Israel 25 mars.

— Han försökte övertala mig att Israel skulle anfalla Iran.

Mofaz, själv född i Iran, säger att han i sin tur avrådde den krigshetsande Bolton från att anfalla Teheran. Mofaz säger att han ansåg det vid tillfället inte var ett ”klokt” beslut, varken för Tel Aviv eller Washington D.C. Många politiker i Washington varnar nu för att Trump är fullt redo för krig.

Utnämningen av Bolton sker även mitt i en allt hätskare ton mot ”fienden” Iran.

År 2015 skrev Bolton en artikel i den judiska tidningen New York Times med rubriken ”För att stoppa Irans bomb, bomba Iran!”

”USA skulle kunna göra ett ordentligt förstörelsearbete, men Israel klarar att på egen hand göra det som är nödvändigt. Sådana handlingar bör kombineras med kraftigt amerikanskt stöd för att bekämpa Iran, syftande till ett regimskifte i Teheran”, skrev Bolton.

Sekreteraren för Irans högsta nationella säkerhetsråd, Ali Shamkhani, är den enda iranska röst som hittills har kommenterat utnämningen av Bolton.

”För att vara en till synes supermakt, är det skamligt att dess nationella säkerhetsrådgivare ska ta emot lön från en terroristsekt”, har Shamkhani skrivit. Med det menar han terroristorganisationen Mujahideen-e Khalq, som Bolton stöder. Terroristorganisationen bedöms av många vara en av biljetterna till att störta Iran för att Israel och USA ska kunna ta över landets tillgångar, dess centralbank och politiska administration med en ”lydigare” regim.

Källa:
Israeli ex-defense minister says Trump’s new NSC adviser Bolton was pushing him to strike Iran


  • Publicerad:
    2018-03-26 21:25