USA. Donald Trump har utsett den ökände krigshetsaren John Bolton till ny säkerhetsrådgivare.

Efter att Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster fått sparken har nu sionisten och krigshetsaren John Bolton utsetts som hans efterträdare.

Bolton propagerade bland annat under George W. Bushs presidentperiod starkt för en invasion av Irak, baserat på lögnen om att Irak skulle ha haft kärnvapen, och har i efterhand sagt att han inte känner ”någonsomhelst ånger” över hans agerande. Bolton har också propagerat för krig mot Iran samt samarbetat med olika judiska och judiskdominerade krigsorganisationer i USA.

Trumps val av ny säkerhetsrådgivare kan tyckas ironiskt med tanke på presidentens långvariga kritiska hållning mot Irakkriget.

Under valkampanjen sade Trump dessutom att Mellanöstern hade varit en bättre plats ifall Saddam Hussein och Muammar Gadaffi fortfarande var vid makten i Irak respektive Libyen.

Den första tilltänkta säkerhetsrådgivaren var general Michael Flynn, som hårt kritiserade USA:s agerande i Mellanöstern och i stället förespråkade varmare relationer med Ryssland. Flynn avgick dock för drygt ett år sedan efter att ha undanhållit information om sina kontakter med den ryska ambassadören i USA. Bakom kontakterna mellan Flynn och den ryske ambassadören var Trumps svärson, juden Jared Kushner, som ska ha använt sig av Flynn i syfte att förmå Ryssland att stoppa en FN-resolution som fördömde illegala israeliska bosättningar på palestinsk mark.

Källor:
New NSC adviser John Bolton: The hawkiest hawk of the Bush administration?
Remember when Trump was anti-Iraq War? Bolton hire just tip of iceberg in policy U-turn
Donald Trump Praises Saddam Hussein’s Approach to Terrorism — Again


  • Publicerad:
    2018-03-24 06:00