UTRIKES. En högt uppsatt kinesisk politisk talesman har beskyllt USA för att dessa kan ligga bakom coronaviruset.

Det nya coronaviruset har skapat stora rubriker världen över. Hela länder och regioner sätts i karantän och drastiska åtgärder som förbud mot folksamlingar har införts.

Kina, som är landet där viruset först uppmärksammades, har efter mycket hårda karantänsåtgärder lyckats stävja spridningen. Detta efter att över 80 000 smittats och 3 213 personer dött, enligt den kommunistiska enpartistatens officiella siffror.

Nu har Lijian Zhao, som är talesman för Kinas utrikesdepartement, anklagat USA för att de kan ligga bakom det nya coronaviruset.

Zhao vill att USA ska vara öppna med när de första dödsfallen av viruset egentligen ägde rum i USA, samt antyder att det kan ha varit den amerikanska armén som förde epidemin till den kinesiska utbrottsstaden Wuhan.

Även Iran har via det mäktiga Revolutionsgardets ledare Hossein Salami antytt att epidemin kan utgöra ett biologiskt vapen utvecklat av USA.

USA har via sin utrikesminister Mike Pompeo avfärdat de lösa anklagelserna som ”desinformation” och ”bisarra anklagelser”.

Källor:
Worldometer China
Pompeo tells China to quit spreading ‘outlandish rumors’ and blaming US for Covid-19 pandemic


  • Publicerad:
    2020-03-16 20:25