USA. Nu stämmer den amerikanska delstaten Missouri den kinesiska regimen för en bristfällig hantering av coronaviruset, som ska ha orsakat delstaten ekonomisk skada på tiotals miljarder dollar. Vissa misstänker dock att det hela främst är ett PR-trick.

Missouri stämmer Kina för coronavirusets spridning. Fotomontage: Bilder från Pixabay och Pixnio (Public Domain).

Den amerikanske delstaten Missouri stämmer Kinas regering för att de genom en bristfällig hantering av coronaviruset orsakat stor ekonomisk skada för delstaten, skriver Nya Dagbladet.

Delstatens justitieminister Eric Schmitt anklagar i stämningsansökan den kinesiska regeringen för att ha gjort för lite för att stoppa spridningen av coronaviruset. Detta ska ha vållat Missouri ekonomisk skada på tiotals miljarder dollar vilket Schmitt anser att kineserna ska betala.

Schmitt menar att den kinesiska regimen tystade visselblåsare samt ljög för världen om hur farligt och smittsamt det nya viruset var. Att Kina inte gjorde tillräckligt för att begränsa spridningen är något de enligt Schmitt måste hållas ansvariga för.

Stämningsansökan är riktad, inte bara mot den kinesiska regeringen, utan även mot det styrande kommunistpartiet och andra kinesiska myndigheter och myndighetspersoner.

— Här i Missouri är virusets effekter väldigt verkliga – tusentals har blivit smittade och många har dött. Familjer har separerats från döende älskade, småföretag stänger ner och de som lever från lön till lön har svårt att sätta mat på bordet, argumenterar Schmitt.

Det ska enligt experter emellertid i praktiken vara meningslöst att stämma utländska regeringar i amerikanska domstolar, särskilt när deras handlingar inte ägt rum i USA. Därför anklagar vissa Missouris initiativ för att främst vara ett PR-trick.


  • Publicerad:
    2020-04-24 18:35