SKELLEFTEÅ. Kågeskolan i det hårt coronadrabbade Skellefteå tvingades stänga efter att tio lärare smittats av corona. Nu har en av dem avlidit och enligt en lokal smittskyddsläkare kan större delen av skolan vara smittad.

Storgatan i Kåge, Skellefteå kommun. Foto: Jörgen Lundqvist (CC BY-SA 3.0)

Grundskolan i Kåge i Skellefteå kommun tvingades tidigare i veckan att stänga på grund av att ett stort antal lärare var hemma och sjuka. Region Västerbotten valde då att coronatesta all personal, och det visade sig att av de cirka 25 provsvar som hittills kommit var 10 positiva, rapporterar Aftonbladet.

— Jag tycker att Kågeskolan sticker ut generellt, det har inte funnits någon skola med liknande problematik varken i länet eller i landet. Det är en lite unik situation för den här skolan. En ganska stor portion otur tror jag det är, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson på fredagseftermiddagen.

Persson tror att de flesta på skolan har smittats av covid-19.

— Men med tanke på att det är så många så är det troligt att de flesta smittats på skolan, säger hon.

SVT Nyheter har dessutom under fredagen rapporterat att en 60-årig lärarinna på skolan har avlidit efter att ha testats positiv för covid-19. Varken Gunilla Persson eller Kågeskolans skolchef Anders Bergström vill kommentera uppgifterna, som dock bekräftas av en anhörig.

— Händelseförloppet gick väldigt snabbt när det väl blev kritiskt, och först efter färdig obduktion fastställs dödsorsaken, säger den anhörige till SVT.

Skellefteå är den kommun som drabbats värst av coronaviruset i Västerbotten och SVT konstaterar att det är den andra kommunanställda som avlider av viruset, då en kvinna i 50-årsåldern som arbetar åt hemtjänsten i Skellefteå avled under förra veckan.


  • Publicerad:
    2020-04-24 19:00