YTTRANDEFRIHET. EU-kommissionären för inre säkerhet är på turné i Europa för att bekämpa yttrandefriheten.

Foto: Kuhlmann/MSC (CC BY 3.0)

Just nu är EU-kommissionären för inre säkerhet, Julian King, i Stockholm där han gör gemensam sak med den judiska Bonnierpressen och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att ställa krav på Google och Facebook. ”Hatpropaganda” ska bort från Internet.

— Jag uppmanar IT-företagen att samarbeta med polisen och att använda automatiska filter för att upptäcka hatbudskap på nätet. Helst ska sådant olagligt innehåll stoppas redan innan det publiceras, annars ska det raderas snarast, säger King i ett anförande som har spelats in av Sveriges Radio.

— Jag har förstått att det är en livlig debatt om Google i Sverige och jag hoppas att det här ska åtgärdas snarast, säger han.

EU och de stora IT-jättarna har enats om en uppförandekod där företagen förbinder sig att ta bort så kallat olagligt innehåll från nätet.

Censuren är redan ganska allvarlig. I den senast publicerade värderingen som kom i januari anges att 60 procent av allt ”olagligt” innehåll raderas inom en vecka. År 2015 var det knappt 30 procent. Men detta räcker inte på långa vägar, anser Julian King. Därför har EU-kommissionen nu i mars lanserat nya direktiv till företagen att de ska snabba på arbetet att tysta EU-medborgare som tycker ”fel”. Oönskat innehåll ska bort inom en timme. Om de inte lyckas med att genomföra detta inom tre månader hotar EU företagen med lagstiftning.

Uppmaningar till terrorbrott ska tas bort inom en timme. Om detta inte sker inom tre månader hotar lagstiftning.

Samtidigt säger King att ”vi måste gå en balansgång och värna yttrandefriheten och förhindra censur”:

— Staten ska inte gå in och bestämma vad som får publiceras.

Den sortens dubbla budskap är naturligtvis medvetet vilseledande och absurt falska. Att gå in och bestämma vad som får publiceras är exakt vad EU gör när de lobbar för sin politik med uttalade hot om lagstiftning.

Källa:
EU uppmanar Google att ta bort hatpropaganda


  • Publicerad:
    2018-03-17 09:00