GLOBALISM. Fyra IT-företag hamstrar ekonomiska tillgångar i en aldrig tidigare skådad omfattning.

Fyra företag dominerar våra dagliga liv på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt: Amazon, Apple, Facebook och Google. Deras kapitalvinster har inte sett sin motsvarighet sedan den så kallade förgyllda tidsåldern, åren efter inbördeskriget i Amerika. Deras tillgångar motsvarar Frankrikes inhemska bruttonationalprodukt (GDP).

Den enda bra lösningen på det är att ”syresätta” IT-sektorn genom tvinga fram en uppdelning av ”De Fyra” i mindre företag. Det skriver Scott Galloway, professor i marknadsföring vid New Yorks universitet.

”I fallet Facebook finns två företag som kontrollerar nästan all trafik, e-handel och din närvaro på Internet. Även om de inte har monopo, har de monopsi [köparmonopol/reds anm], och marknadsförare har inget att välja på. De gör egentligen inget fel, utan bara det som företag ska göra. Men vid någon punkt måste tävlingsdomaren gå emellan och dra gult kort. Det skulle vara bättre även för företagen: Bredare skattebas, fler jobb. Färre miljardärer men fler miljonärer om vi hade elva eller tolv konkurrerande företag istället för dagens fyra.”

Galloways förslag kan inte innebära någon lösning på de grundläggande problemen med dagens turbokapitalism. Snarare är det ett tecken på en desperation inför en kollapsande ekonomi.

Källor:
NYU Professor: ‘Too Much Power’ in Hands of 4 Major Tech Companies — ‘At Some Point Referees Need to Step in, Throw a Yellow Flag’
Silicon Valley’s Tax-Avoiding, Job-Killing, Soul-Sucking Machine


  • Publicerad:
    2018-03-14 17:55