Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Thomas Mattsson avgår som chefredaktör för Expressen

Av Redaktionen, 2019-07-12
redaktionen@nordfront.se

LÖGNPRESSEN. Den judiskägda kvällstidningen Expressens chefredaktör Thomas Mattsson avgår, vilket han meddelar i ett blogginlägg. ”Nu söker styrelsen en ny chefredaktör som ska ’väcka, oroa och förarga’”, skriver han i inlägget.

Thomas Mattsson.

Klockan 12.00 idag avgår Thomas Mattsson från sin post som chefredaktör för Expressen, ett av den judiska Bonnierkoncernens flaggskepp. Han har lett kvällstidningen och varit ansvarig utgivare i tio år. Under tiden har han framförallt gjort sig ökänd för sin hets mot oliktänkande.

Mattsson inledde sin karriär på Expressen som sportjournalist, men kom snart att avancera till nyhetsavdelningen som han sedermera blev chef för. 2005 blev han chefredaktör för hemsidan expressen.se och 2009 efterträdde han Bo Strömstedt som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressens alla delar.

2015 låg han bakom uthängningen av en grupp kvinnor, som hamnade på löpsedeln endast för att de råkade vara nationella. De flesta bland dessa var medlemmar i eller hade koppling till Nordiska motståndsrörelsen, som då hette Svenska motståndsrörelsen.

När Nordfrontjournalister strax efter det begav sig till Expressen för att intervjua den ansvarige journalisten David Baas bussade Mattsson polisen på dem. Samtliga greps på plats, misstänkta för ”olaga hot mot grupp”.

Året innan genomförde Expressen en annan hetskampanj mot oliktänkande, som slutade med att en sverigedemokrat tog sitt liv.

Förutom Motståndsrörelsen har Expressen använt sin position för att jaga medborgarjournalister. Mattsson skickade 2017 sin vapenbrottsdömde journalist Diamant Salihu hem till Granskning Sveriges Fabian Fjälling, då hans identitet strax innan blivit röjd.

Detta fick en annan medborgarjournalist – den numera framlidne palestiniern och systemkritikern Bechir Rabani – att besöka Thomas Mattsson i hans hem. Rabani fick inte tag i Mattsson, men han svarade med att i sin tur försöka få Rabani avskedad från sitt arbete.

2018 fortsatte hetsen mot både Granskning Sverige och Nordfront, då man pressade Google att censurera artiklar och Youtubeklipp som inte föll den judiska tidningen i smaken. Censurkampanjen var intensiv och inte ens de mest frispråkiga yttrandefrihetsförsvararna vågade säga ifrån.

Två gånger har Mattsson ställts inför rätta i förtalsmål och båda gångerna har tryckfrihetsjuryn bestående av politiker friat honom. I ett av fallen var det dissidenten och pensionären Jim Olsson som stämt honom och när Mattsson friades firade han med att hänga ut den 70-årige Olsson återigen på Expressens löpsedel.

I sitt avskedsinlägg skriver Mattsson att han nu hoppas att hans efterträdare på Expressen fortsätter i samma anda.


  • Publicerad:
    2019-07-12 11:15