LÖGNMEDIA. JK har gett polisen i uppdrag att brottsutreda 16 svenska tidningars ansvariga utgivare för förtal och publicering av fake news.

Chefredaktören på den svenskfientliga tidningen Expressen Thomas Mattsson, som tidigare är dömd för vapenbrott, utreds nu för förtal.

2017 hängde 16 svenska tidningar ut en busschaufför med beskyllningen att han skulle ha visat porrfilm i bussen för barn. Ingen av tidningarna brydde sig om att käll- och faktakontrollera uppgifterna innan de publicerades.

Samtliga tidningar grundade sin publicering på en kommentar från en förälder som varit kritisk till att det visades film i bussen och som sagt att ”det var rena porrfilmen”. Vid en närmare undersökning visade det sig att det som busschauffören visat i bussen var en romantisk komedi.

I oktober förra året fälldes tidningarna Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet av Pressens opinionsnämnd (PON) för publiceringen.

Nu går justitiekansler Mari Heidenborg vidare med ärendet och anmäler de ansvariga utgivarna för de 16 tidningarna till Stockholmspolisen för förtalsbrott. Även om den utpekade bussföraren inte namngavs i artiklarna hade kringuppgifter beskrivits så att han enkelt kunde identifieras.

Om tidningarna fälls kan de ansvariga utgivarna bötfällas bli tvungna att betala skadestånd till den uthängde busschauffören. För grovt förtal finns även fängelse i straffskalan.

Bonnierägda Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattson slår ifrån sig anklagelserna. Istället attackerar han JK Mari Heidenborg som person i ett blogginlägg i Expressen med en indirekt anklagelse om att det inte finns fog för utredningen utan handlar om ”aktivism” syftande till att inskränka mediernas yttrandefrihet.

Lögntidningen Expressen har fällts för förtal ett stort antal gånger, bland annat för uthängningsövertramp relaterade till #metoo-drevet häromåret och för att ha publicerat lögner om skådespelaren Mikael Persbrandt.

De ansvariga utgivare som utreds för förtal är Lena K. Samuelsson på Aftonbladet, Maria Kustvik på Affärsliv och Corren, Thomas Mattsson på Expressen, Viveka Hedbjörk på Hallands Nyheter, Mats Pettersson på Hela Gotland, Henrik Simonsen på Höglandsnytt, Thomas Eriksson Metro, Marcus Melinder på Norran, Mats Ehnbom på Norrbottens-Kuriren, Markus Gustafsson på Omni, Kristina Bingström på Smålandsposten, Anna Careborg på Svenska Dagbladet, Pia Rehnquist på Sydsvenskan, Jessica Wennberg på Västerbottens-Kuriren och Christoffer Nielsen på Västerviks-Tidningen.

Källa:
JK vill åtala 16 ansvariga utgivare – helt unik utredning om förtal


  • Publicerad:
    2019-01-25 11:25