LÖGNPRESSEN. 180 miljoner kronor om året i förlust kostar det att driva Norrlands största förmedlare av falska nyheter. MittMedias 28 lokaltidningar målar sig i alla färgskalans politiska färger men är enligt sina egna stadgar tvingade att driva enbart Liberalernas politik. Nu är hela koncernen på väg att gå under.

Nyliberala MittMedia som äger nästan alla lokaltidningar i Norrland är på väg mot konkurs. MittMedia styrs av indirekt av Liberalerna via privatägda stiftelser och äger 28 lokaltidningar med påstått olika politiska färger: Röda socialistiska, blåa borgerliga och gröna centerpartistiska, som sedan alla driver Liberalernas nyliberala politik.

Bedrägeriet har fungerat många år, mycket eftersom vänsterextrema SVT vägrat att granska MittMedias monopol på sydnorrländska lokalnyheter. De senaste åren har MittMedia varit tvungna att bryta mot lagen för att få ihop pengar till verksamheten, eftersom så få norrlänningar vill köpa deras tidningar.

Nu verkar det som om MittMedias kriminella verksamhet, deras många uppenbart falska nyheter, och kampanjen för att avsätta 20 moderata riksdagsledamöter har kommit till vägs ände:

— Ja. Jag undrar hur koncernen ska få ihop ett bokslut för 2018, säger den pensionerade MittMediachefen Robert Rosén i en dialog med SVT.

Och om ingen vill köpa MittMedia kan slutet komma snabbt.

— Det har talats om runt 100 miljoner, och det kan ju tyckas vara mycket pengar, men det ska ju jämföras med de 450-500 miljoner Mittmedia betalade bara för Dalarnas Tidningar, berättat Rosén.

En sak som ytterligare förvärrat ekonomin för MittMedia är den nya lagen som kallas GDPR. Innan GDPR var det mycket lättare för mediaföretag som Facebook och MittMedia att förvandla läsaren till en vara som sedan såldes på den öppna marknaden:

”Massövervakningen betydde tunga intäkter för Tomas Peterssohn och hans Mittmedia”, skriver Resume i en ingress.

Petersohn drev en digitaliseringsstrategi som masslaktade journalister, och tvingades bort från koncernen 2016 av dåvarande styrelseordförande, juden Jan Friedman, vars kampanjer inom Folkpartiet för Israels intressen fick avhoppare som Per Gahrton att bilda det islamvänliga Miljöpartiet. Men efter bara drygt ett år av ytterligare turbulens fick även Friedman lämna chefskapet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-01-05 16:00