LÖGNMEDIA. Mannen som under tisdagen kapade en ambulans och körde på flera personer har ingen så kallad ”högerextrem koppling”, vilket påstås av flera traditionella nyhetsmedier.

Den 32-årige man som under tisdagen kapade en ambulans och körde på flera personer har ingen så kallad ”högerextrem anknytning”, berättar mannens advokat.

Flera tidningar har påstått att mannen har ”högerextrema kopplingar”, eller att ”polisen undersöker högerextrema kopplingar”, men detta avvisas alltså av mannens försvarare.

— Han har vare sig högerextrema anknytningar eller böjelser. Jag vill å det bestämdaste avvisa alla dylika anklagelser, säger mannens försvarare, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, till Aftenposten.

En genomgång av den gripne mannens Twitter-konto visar heller inget som tyder på att han skulle ha haft eller har ”högerextrema sympatier”.

Hur påståendena om dessa ”högerextrema kopplingar” uppstått är därmed oklart.

Vid en sökning visar det sig att ett flertal svenska tidningar publicerat uppgifter om högerextrem anknytning eller att polisen undersöker sådana kopplingar. Här följer några exempel på ”fake news”:

Norran


Svenska Dagbladet


Hufvudstadsbladet


Norra Skåne


Svenska Yle


Källa:
Han har ingen høyreekstrem tilknytning


  • Publicerad:
    2019-10-23 16:10