INRIKES. En iransk kvinna som tidigare använts som källa i DN:s falska nyheter har nominerats till pris av Sveriges Radio. Vem som vinner priset kommer i praktiken att avgöras av vems anhängare som valfuskar mest.

Under valrörelsen 2014 publicerade Dagens Nyheter (DN) en av sina många ökända falska nyheter. Den gången handlade den falska nyheten om att brandmännen på brandstationen i Boden trakasserade en anställd som hette Muhammed, eftersom han var muslim. Syftet med den falska nyheten var som vanligt att ”stoppa SD”.

Någon ”Muhammed” har dock aldrig arbetat på Bodens brandstation, och det stod snart klart att händelsen var påhittad i politiskt syfte, precis som brukar vara fallet i liknande situationer.

För att skapa sin falska nyhet använde DN den iranska författarinnan Golnaz Hashemzadeh Bonde, som i en krönika vittnade om den påhittade händelsen. När DN:s falska nyhet avslöjades var DN självkritiska: ”ortsnamnet borde ha anonymiserats”, sammanfattade DN. För då hade ingen kunnat motbevisa den falska nyheten.

Bonnierägda DN:s politiska bedrägeri mitt under valrörelsen fick stor kritik från representanter för brandstationen i Boden, som menade att lögnerna om dem kunde leda till att brandmän blev mördade av vänsterextremister under farliga uppdrag.

Nu lyfts Golnaz Hashemzadeh Bonde istället fram av Sveriges Radio (SR), som nominerat henne till ”Sveriges Radios Novellpris”, ett pris som instiftades 2002 i syfte att finansiera vänsterförfattare, aktivister och skapare av falska nyheter.

Hashemzadeh Bonde är en av fem författare som nominerats till priset på 30 000 kronor. Vinnaren utses genom en demokratisk omröstning, som går till på samma sätt som i hemlandet Iran där man bara får rösta på kandidater som godkänts av regeringen.

Vem som får priset på 30 000 kronor bestäms i praktiken av vilken kandidats supportrar som är bäst på att hacka valmaskinen. Principen SR:s valmaskin är uppbyggd på är nämligen inte ”en man en röst” utan ”en e-postadress en röst”.

Ursprungligen publicerad på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-04-01 07:30