UTRIKES. Grodan Pepe eller Pepe the Frog har nu blivit stämplad som en “hatsymbol” av den judiska organisationen ADL, Anti-Defamation League. Tillsammans med symboler som hakkorset, brinnande kors, och SS blixtar, återfinns nu även Grodan Pepe .

Presidentkandidaten Donald Trump som Grodan Pepe.

Presidentkandidaten Donald Trump som Grodan Pepe.

Den judiska organisationen ADL vars uppdrag är att kartlägga vad de kallar antisemitiska, rasistiska och andra extremistgrupper, går nu till hårt angrepp mot Grodan Pepe efter att Alt-Right-rörelsen i USA med flera har börjat använda den i vad ADL kallar ett hatfyllt syfte. Därför har nu organisationen lagt till Grodan Pepe på listan över “hatsymboler”.

Den tecknade grodan har blivit ett spritt fenomen, främst i USA, där den dyker upp i olika sammanhang tecknad som en nationalsocialist, en medlem i Ku Klux Klan, en negativ stereotyp av en judisk eller en svart person, eller någon känd person.

Även Hillary Clinton gick nyligen ut och fördömde Grodan Pepe som en rasistsymbol på sin kampanjhemsida.

Grodan Pepe har dock många försvarare, inte minst karaktärens skapare, Matt Furie, som har kallat Alt-Right-rörelsens framställning av grodan för en ”fas”, där den ofta används i vad som av lättkränkta grupper klassas som “rasistiska versioner”, vilka tycks öka i popularitet.

Källa:
ADL Adds ‘Pepe the Frog’ Meme to Hate Symbol Database


  • Publicerad:
    2016-09-28 11:40