LÖGNMEDIA. En amerikansk dokumentärserie om Ku Klux Klan blev hastigt nedlagd under förra veckan efter att det framkommit uppgifter som gör gällande att flera scener ska vara fabricerade av producenterna.

kkk

Dokumentärserien, som enligt planen skulle börja sändas den 10 januari på den amerikanska TV-kanalen A&E, hade titeln ”Escaping KKK: A Documentary Series Exposing Hate in America” och producerades av det Kalifornien-baserade produktionsbolaget This is just a test.

Nu har flera av klanmedlemmarna som deltog i inspelningen gått ut offentligt och berättat att de betalades hundratals dollar i kontanter varje dag för att förvränga fakta om sina egna liv för att bättre passa in i dokumentärens förutbestämda narrativ om spänning mellan klanmedlemmar och deras släktingar som vill lämna klanen.

Avslöjandena kommer efter att tidskriften Variety undersökt saken och baseras på intervjuer med över två dussin personer i sex olika amerikanska delstater som på olika sätt deltog i dokumentären.

Klanmedlemmarna som intervjuades av Variety beskriver hur producenterna inledningsvis kom med löften om att dokumentären skulle fånga sanningen om livet i organisationen, men att de under inspelningen ska ha blivit lockade med pengar och manipulerade att förfalska sina egna liv. De ska bland annat ha givits manus med påhittade historier och scenarion och blivit instruerade i vad de skulle säga och hur de skulle uppgöra sig framför kameran. Producenterna ska också ha bett dem att uppge felaktig information om sina egentliga identiteter, motivationer och relationer till andra. Efter avslöjandena ska producenterna dessutom ha uppmanat klanmedlemmarna att inte meddela skattemyndigheterna om utbetalningarna de mottog för att delta i inspelningen.

Enligt flera källor ska produktionsteamet också självs ha bekostat för material och utrustning till att bygga och bränna träkors och hakkors. Richard Nichols, som är en av huvudpersonerna i dokumentärserien, säger att han bland annat blev uppmanad av producenterna att använda ett ”rasistiskt” språk och slänga sig med ord som ”nigger” i intervjuerna.

— Vi förråddes av producenterna och av A&E. I stort det allt var fejk! Vi blev tillsagda vad vi skulle säga och göra, säger Nichols.

I dokumentärserien dök även flera prominenta ex-nationalister såsom Arno Michaelis och Bryon Widner upp för att ”hjälpa” medlemmar att lämna klanen. Andra professionella antirasister som bland annat Daryle Lamont Jenkins medverkade också i serien som nu alltså visat sig vara totalt fabricerad.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
KKK Leaders Allege Producers Paid Them to Fake Scenes in Canceled A&E Documentary (EXCLUSIVE)


  • Publicerad:
    2017-01-06 10:40