Dagens datum 19 maj: Denna dag 1925 föddes den svarta nationalisten och Nation of Islam-ledaren Malcolm X. Då Malcolm X var antivit hyllas han ofta av etablissemanget, men vad som inte alltid framkommer om Malcolm X är att han även var mot judarna och mångkultur.

malcolm_x

Malcolm X föddes den 19 maj 1925 som Malcolm Little. Han var son till negern Earl Little och dennes fru Louise Little som var av blandad härkomst (hennes far var vit och modern färgad). Fadern till Malcolm Little, Earl Little, var aktiv i organisationen Universal Black Improvement Association som leddes av Marcus Garvey. 1931 blev fadern överkörd av en spårvagn och dog, en händelse som vissa ansåg att Black Legion (en Ku Klux Klan-liknande organisation) låg bakom.

1943 flyttade Malcolm Little till Harlem i New York. Där blev han, vilket han själv erkänner, inblandad i knarklangning, illegalt spel, utpressning, rån och prostitution. 1946 dömdes han också för bland annat inbrott till fängelse i åtta till tio år. Tiden i fängelset blev en vändpunkt för Malcolm Little. Om tiden i fängelset har han själv skrivit följande i sin självbiografi:

Men det var det bästa som någonsin hänt mig, för det var i fängelset som jag först hörde Elijah Muhammads läror. Hans läror var det som vände mig runt. Första gången jag hörde Elijah Muhammads påstående, ”Den vite mannen är djävulen”, sa det bara klick.

1952 släpptes Malcolm Little ut från fängelset och sökte då upp Elijah Muhammad, ledare för organisationen Nation of Islam. Malcolm Little gick sedan med i Nation of Islam och blev med tiden en ledande företrädare för organisationen. Han bytte också namn till Malcolm X. Att Malcolm tog X som sitt nya efternamn var ett sätt för honom att visa att han förkastade sitt slavnamn men samtidigt saknade ett afrikanskt namn.

The_Nation_of_Islam_The_Secret_Relationship_between_Blacks_and_Jews_Volume_2-230x369Nation of Islam är en organisation för svarta i USA som bland annat lär ut att den vita rasen är en ras av djävlar. Organisationen tror även att vita skapades av en svart forskare i ett misslyckat avelsförsök. Malcolm X har själv också hävdat saker som att Beethoven inte var vit utan egentligen svart.

Till skillnad från andra svarta organisationer i USA, som NAACP, har Nation of Islam en historia av att vara kritiskt inställda till judar. Nation of Islam var en av de första organisationerna som insåg att den svarta medborgarrättsrörelsen skapades av judar för deras egna syften, och skapade ett ramaskri när man gav ut boken ”The Secret Relationships Between Blacks And Jews”.  I boken avslöjades att det var judar som låg bakom den transatlantiska slavhandeln (slaveriet) och inte vita.

Den judiska ledarskapet över den svarta medborgarrättsrörelsen var föremål för kritik även under Malcolm X levnadstid. Malcolm X höll med om att judar var överrepresenterade inom den svarta medborgarrättsrörelsen, men att judarna hade skaffat sig dessa positioner i syfte att rikta vitas uppmärksamhet bort från judarna. Malcolm X skrev i sin självbiografi:

Allt jag hade mot judarna var att så många av dem var faktiskt hycklare i sina anspråk på att vara vänner av den amerikanske svarte mannen … Samtidigt visste jag att judar spelat dessa roller för en mycket strategisk anledning. Ju mer fördomar i Amerika som kunde läggas på negern, desto mindre vita fördomar mot judarna.

Men Malcolm X ansåg inte bara att judarna agerade defensivt  utan att man också medvetet exploaterade negrerna: ”I varje svart getto äger judarna de stora företagen. Varje kväll går ägarna av dessa företag hem med det svarta samhällets pengar, vilket bidrar till att hålla gettot fattigt.” Malcolm X kom till följande slutsats: ”Jag bryr mig inte om en judes profession, om det handlar om att vara läkare, köpman, hemmafru, student eller vad som helst. I första rummet tänker han eller hon judiskt.”

Som parentes kan också nämnas att Nation of Islams nuvarande ledare, Louis Farrakhan, har beskrivit judendomen som en ”rännstensreligion” och kallat judiska godsägare för ”blodsugare”.

Samtidigt som Malcolm X  betraktade vita som en ond ras, hyste han en viss respekt för vita nationalister och nationalsocialister som George Lincoln Rockwell. I en intervju med Playboy sade Malcolm X: Verwoerd är en hederlig vit man. Det är även Barnett, Eastland och Rockwell. De vill bevara vita människor vita; vi vill bevara svarta människor svarta.” Malcolm X och Nation of Islam förespråkade också separatism och ville att flera av USA:s delstater skulle ges till de amerikanska negrerna som då skulle kunna leva separerade från de vita folken.

En udda samling. Den nationalsocialistiske ledaren George Lincoln Rockwell (mitten) på ett möte för Nation of Islam.

En udda samling. Den nationalsocialistiske ledaren George Lincoln Rockwell (mitten) på ett möte för Nation of Islam.

När Malcolm X gick med i Nation of Islam 1952 hade organisationen 500 medlemmar, 1963 hade den 30 000 medlemmar – en ökning som till stor del tillskrivs Malcolm X som vid sidan av Elijah Muhammad var den mest inflytelserika personen i organisationen. Malcolm X blev med tiden alltmer känd och syntes mycket i media, vilket skapade avund inom Nation of Islam. 1964 bröt Malcolm X med Nation of Islam och bildade istället en egen liknande organisation. Bara ett år senare sköts Malcolm X av medlemmar från Nation of Islam och dog således vid 39 års ålder.

Martin Luther King och Malcolm X. Martin Luther King förespråkade till skillnad från Malcolm X assimilation före segregation och hade tätare samarbete med judar.

Martin Luther King och Malcolm X. Martin Luther King förespråkade till skillnad från Malcolm X assimilation före segregation och hade tätare samarbete med judar.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-05-19.


  • Publicerad:
    2018-05-29 00:53