USA. Den judiske skådespelaren Shia Labeouf var en av initiativtagarna till filmprojektet “He Will Not Divide Us”. Syftet med projektet var att en kamera skulle filma oavbrutet under minst de fyra år som Donald Trump är president i USA. Projektet lades dock ner efter bara tre veckor.

Shia LaBeouf till vänster, vid sitt projekt ”He Will Not Divide Us”.

En kamera hade satts upp utanför Museum of the moving image i New York. Där samlades förbipasserande människor för att upprepa frasen ”he will not divide us” om och om igen. Detta i någon slags protest mot att Donald Trump vunnit presidentvalet. Tanken var att kameran skulle filma oavbrutet under minst de fyra år som Trump är president i USA.

Projektet skapades av skådespelaren Shia Labeouf tillsammans med Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner. Labeouf kunde ses framför kameran under de första dagarna spektaklet var igång. Från början samlades främst Trump-motståndare men sedan började även en del Trump-anhängare och personer från “Alt-right”-rörelsen dyka upp på platsen och trolla.

Tillslut brast det för Labeouf efter att en Trump-anhängare sagt något provocerande varpå Labeouf misshandlade personen. Han ska bland annat ha kallat offret för ”nazist” och sedan klöst och slitit av honom halsduken varefter han greps av polisen framför kameran.

Projektet har sedan fortsatt utan Labeoufs närvaro men museet har nu fattat beslutet att stänga ner livesändningen med motiveringen att det fanns en allvarlig säkerhetsrisk med flera gripanden och dussintals hot om våld som utdelats. Det fyra år långa projektet avbröts efter bara tre veckor.

Några höjdpunkter från “He Will Not Divide Us”:

Källa:
He Will Not Divide Us shut down by the Museum of the Moving Image


  • Publicerad:
    2017-02-11 07:00