HUMOR. Den norska polisen kopplade in säkerhetstjänsten PST och inledde en sökaktion efter upptäckten av en hakkorsfana i centrala Kristiansand på onsdag morgon. Händelsen anses extra allvarlig då polisen menar att nationalsocialismen är oförenlig med julen.

kristiansand

Hakkorsfanan hängde mitt i stadens julgata. Foto: Tv2.no

En hakkorsfana blev under natten till onsdag uppsatt i norska Kristiansands centrum. Fanan sattes upp vid Markens gata, vilken tjänar som stadens ”julgata”. Händelsen resulterade i en ansenlig mediastorm och har än så länge omtalats av NTB, NRK, Fædrelandsvennen, TV2 och VG.

Kristiansandsbon Dan Borg var på väg till torget då han upptäckte fanan. Borg blev chockad över att se den och särskilt illa var det med tanke på fanans storlek och att det är jul.

— Jag blev väldigt chockad. Det är en stor flagga som är väldigt synlig och detta mitt i juletid. Skrämmande, berättar han till VG.

Polisen meddelades naturligtvis omedelbart och åkte till platsen för att avlägsna fanan. De ska även ha organiserat en sökaktion för att ta reda på ifall det fanns liknande fanor på andra platser i staden.

— Vi kan bekräfta att det hängde en naziflagga vid Markens gata. En patrull kör nu runt i staden för att se till att det inte hänger liknande symboler på andra platser, sa ansvarig polis Lars Hyberg till TV2.

Hyberg berättar också att de kopplat in Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eftersom det enligt honom ingår i PST:s arbetsuppgifter att kartlägga politiska dissidenter.

Hyberg berättar vidare att polisen tar saken på största allvar och att detta beror på att nationalsocialismen är ”oförenlig med julen”.

— Nazismen representerar en människosyn som icke är förenlig med den högtid vi nu går in i. Det är verkligen inte bra och det är också därför vi tar saken på så stort allvar.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källor:
Hang opp nazi-flagg i julegata i Kristiansand
Sikkerhetstjenesten varslet om naziflagg i Markens


  • Publicerad:
    2016-12-22 12:00